Стало відомо, скільки грошей отримала РФ від продажу краденого українського зерна

Стало відомо, скільки грошей отримала РФ від продажу краденого українського зерна
Нелегальний зерновий бізнес охоплює широку мережу партнерів РФ, включно з компаніями, пов'язаними з відповідальними за російське вторгнення фірмами
фото з відкритих джерел

Продаж вкраденого зерна допомагає Росії пом'якшити наслідки міжнародних санкцій

З 2022 року Російська Федерація реалізувала вкрадене зерно з окупованих територій України на майже $1 млрд. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Видання зазначає, нелегальний зерновий бізнес охоплює широку мережу партнерів РФ, включно з компаніями, пов'язаними з відповідальними за російське вторгнення фірмами та Революційною гвардією Ірану. До цієї схеми залучений кримський бізнесмен Ганага, чия компанія Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією, Ізраїлем та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

У першій половині 2024 року російські судна доставили з Маріуполя до Туреччини 15 кораблів із 81 тис. тонн пшениці. Турецька влада заявляє, що заборонила судам заходити з окупованих українських портів і співпрацює з Україною для припинення цієї незаконної торгівлі.

Точну вартість викраденого зерна оцінити складно, однак, за даними заступника міністра сільського господарства України Тараса Дмитрасевича, з окупованих територій було продано понад 4 млн тонн зерна на суму близько $800 млн.

Продаж вкраденого зерна допомагає Росії пом'якшити наслідки міжнародних санкцій, а також фінансувати військові дії проти України. За оцінками, загальна вартість викраденого зерна може досягати $6,4 млрд, пишуть журналісти.

Значну роль у схемі відіграють і російські державні компанії. Зокрема, три судна, які експортують великі обсяги краденого зерна, належать російській Об'єднаній суднобудівній корпорації, що також виробляє військові кораблі для атак на Україну. Одна з російських компаній, що працює в окупованій частині Запорізької області, навіть пожертвувала окупаційному батальйону $111 тис.

Крім того, іноземні судна іноді також залучають до перевезення викраденого зерна. Так, український прокурор Ігор Поночовний у червні почав розслідування щодо турецького судна Usko MFU, яке підозрюють у транспортуванні вкраденого зерна з Севастополя у 2023 році.

Кримське зерно знаходить свого покупця в таких країнах, як Ємен та Іран. Наприклад, Іран закуповує ячмінь із Криму зі значною знижкою – $140 за тонну, що на 34% нижче ринкових цін. Єгипет, Ізраїль та Ліван припинили закупівлю після того, як отримали інформацію про походження зерна, зазначили у виданні.

Нагадаємо, російські окупанти планують масштабувати потужності Маріупольського і Бердянського морських портів для збільшення вивозу українського зерна з тимчасово окупованих територій.

До слова, ворог вивіз понад 80 тис. тонн українського зерна  із тимчасово окупованої Донеччини.

Як повідомлялося, створена росіянами держкомпанія лише за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. тонн зерна приблизною вартістю $46 млн. Українське збіжжя вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а причетні до цього також європейські компанії.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: