Нідерланди передадуть Україні всі свої F-16

Нідерланди передадуть Україні всі свої F-16
Нідерландам більше не потрібні винищувачі F-16 через те, що країна переходить на новіші F-35
фото з відкритих джерел

Щоб отримати F-16, Україна має виконати низку вимог Нідерландів, зокрема підготувати екіпажі та інфраструктуру

У Нідерландів є 42 винищувачі F-16 – більшість із них передадуть Україні, частину залишать для навчання українських пілотів. Точну кількість не оголошують. Про це міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен розповіла в інтервʼю Європейській правді.

«Нам більше не потрібні F-16, бо ми переходимо на новіші F-35. Але через війну в Україні ми в певний момент вирішили, що все одно не будемо продавати ці винищувачі F-16, а залишимо їх доступними. А тепер передаємо Україні їх майже всі, за винятком кількох літаків, які будуть використовуватися для підготовки українських пілотів. Загалом у нас є 42 літаки. Невелика частина з них піде на навчання, а решта – в ЗСУ», – пояснила Оллонгрен.

Щоб отримати винищувачі F-16, Україна має виконати низку вимог Нідерландів, зокрема підготувати екіпажі та інфраструктуру. «Зважаючи на це, ми реалістично розраховуємо на наступний рік», – додала міністр оборони.

Нагадаємо, у Данії група із восьми пілотів розпочала навчання на винищувачах F-16.

До слова, винищувачі F-16 зможуть одразу працювати з українських аеродромів, проте за однієї умови – злітні смуги мають бути чистими та без сторонніх об'єктів.

Раніше міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен та глава МЗС Нідерландів Вопке Хустра підтвердили отримання від Сполучених Штатів схвалення на передачу Україні винищувачів F-16 після закінчення навчань льотчиків.

Для виконання поточних потреб на фронті, Збройні сили потребують близько 2-3 ескадрильї західних винищувачів F-16.

Як зазначав глава МЗС України Дмитро Кулеба, якщо Україні будуть передані західні винищувачі F-16, то країна не залежатиме від російського шантажу в експорті українського зерна.

Натомість міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що його країна вважатиме факт передачі Україні винищувачів F-16 загрозою з боку Заходу в ядерній сфері.

Читайте також: Яку версію винищувачів F-16 отримає Україна: все, що потрібно знати

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: