Brexit скасовується? Новий прем'єр Британії має план щодо ЄС

Brexit скасовується? Новий прем'єр Британії має план щодо ЄС
Стармер позитивно налаштований щодо відрносин із ЄС
фото із відкритих джерел

Прем'єр Стармер має чудову можливість перезавантажити відносини з Європою

Євросоюз і Велика Британія можуть провести найближчими місяцями перший в історії двосторонній саміт, оскільки новий британський прем'єр-міністр Кір Стармер хоче «перезавантажити» відносини з Брюсселем після Brexit. Про це пише Financial Times з посиланням на джерело.

За словами неназваного чиновника з королівства, одноденна зустріч Європейської політичної спільноти – представників держав-членів ЄС та інших європейських країн – дала б Стармеру можливість прискорити побачення з кількома колегами-лідерами.

«У часи, коли в Європі вирує війна, а світ відчуває дедалі більшу нестабільність, аргументи Британії на користь зміцнення відносин безпеки зі своїми сусідами лише зміцнюються», – пояснюють журналісти. 

Джерело з ЄС сказало, що британський прем'єр, ймовірно, обговорював це з головою Євроради Шарлем Мішелем. За словами співрозмовника Financial Times, для спілки «розумно» провести саміт із найближчим сусідом – Британією, якщо він проводить подібні заходи, наприклад, із США чи АСЕАН.

«Наразі ми опрацьовуємо варіанти взаємодії. Але не можемо передбачити, як саме це виглядатиме», – сказав британський чиновник газеті. Financial Times зазначає, що 17 липня у Бленхеймському палаці в Англії відбудеться зустріч майже 50 європейських лідерів. За даними Guardian, на ній обговорюватимуть Україну, європейську безпеку та демократію.

«Будь-які практичні кроки, які уряд Британії робить для зближення з ЄС, повинні бути перевірені на майбутнє, щоб будь-який уряд торі не мав спокуси скасувати їх. Це також запевнило б учасників переговорів ЄС, що вони не втрачають час», – застерігають журналісти.  

Налагодження відносин Лондона та Брюсселя почалося ще за попередника лейбориста Стармера – консерватора Ріші Сунака. Зокрема, він і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вирішили спірне питання про торговий статус Північної Ірландії, через яке судилися один з одним після виходу королівства зі складу спілки.

Стармер став прем'єром 5 липня. Після саміту НАТО, що відбувся у Вашингтоні 9-11 липня, політик заявив, що «Британії – місце на світовій арені» і що він «повний рішучості перезавантажити наші відносини з Європою».

«У дуже багатьох людей після Brexit виникло відчуття, що Велика Британія стала занадто замкненою, не була такою зацікавленою, як колись, у своєму місці на світовій арені», – пояснив свою позицію він.

Нагадаємо, що Велика Британія була членом Євросоюзу із 1973 року. 2016-го в країні пройшов референдум, де 51,9% тих, хто проголосував, висловилися за Brexit. З 1 лютого 2020 року Сполучене Королівство формально перестало входити до складу ЄС, перехідний період діяв до 1 січня 2021 року.

До слова, новий прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер запевнив, що його країна лишається непохитною у підтримці України.

Читайте також: Зеленський провів першу зустріч з новим прем'єром Британії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: