Скільки росіян підтримують війну: несподівані дані

Скільки росіян підтримують війну: несподівані дані
Підтримка війни серед російського суспільства повільно, але неухильно зменшується
фото з відкритих джерел

Росіяни, за словами соціологів, не розуміють, хто саме розпочав війну, яка принесла країні десятки тисяч жертв та тяжкі санкції

Частка переконаних прихильників воєнних дій проти України в російському суспільстві – так звана «партія війни» – становить лише 10-15% населення. Про це заявив в інтерв'ю виданню «РБК» голова Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) Валерій Федоров.

«Більшість росіян не вимагають взяти Київ чи Одесу. Вони насолоди від битв не отримують. Була б їхня воля, вони б військову операцію не розпочинали»,– сказав він.

За словами Федорова, люди в більшості не так хочуть війни, скільки не бажають поразки («якщо так склалася ситуація, то треба перемагати») і вважають, що ситуація має вирішитися на умовах Росії. Але що це за умови – вони не здатні сформулювати і готові вважати правильним усе, що вирішить верховна влада, вважає глава ВЦВГД: «Більшість делегують завдання формулювання умов миру президенту: ти сам визнач, які мають бути умови, скажи нам, коли час миритися».

Частка переконаних противників війни, за словами Федорова, навіть трохи більша за тих, хто її затято підтримує – 16-18%. «Висловлюються зазвичай 16-18% опитаних. Ці люди сказали, що вони проти війни, хоча соціологи дзвонять їм, невідомо звідки взявши телефон, а попередженням, що опитування анонімне, на жаль, мало хто вірить», – пояснив голова ВЦВГД.

Росіяни, як випливає зі слів Федорова, також масово не розуміють, хто саме розпочав війну, яка принесла країні десятки тисяч жертв та тяжкі санкції. «Більшість переконані, що почали не ми, що ми скоріше обороняємось проти колективного Заходу, ніж наступаємо», – сказав очільник ВЦВГД, додавши, що суспільство загалом взагалі «не дуже цікавиться питанням, хто почав і чому так сталося». Насамперед це жителі столиці та великих міст – близько 20 млн осіб «пішли в себе» і «намагаються вдавати, що нічого не змінилося», сказав Федоров.

За останніми офіційними даними ВЦВГД (лютий 2023 року), рішення про вторгнення в Україну підтримували 68% росіян, 20% – виступали проти. При цьому 79% висловили готовність допомагати армії та жителям анексованих територій: 74% – мобілізованим, 72% – біженцям, стверджував ВЦВГД.

Нагадаємо, підтримка війни серед російського суспільства повільно, але неухильно зменшується у міру того, як бойові дії затягуються, а кількість жертв збільшується. Про це свідчать дані опитування «Левада-Центру».

Частка громадян, які «певно» підтримують дії армії в Україні, у серпні 2023 року скоротилася до мінімуму з початку вторгнення – 38%, показало опитування, проведене «Левада-Центром». У лютому 2022 року «певно так» питання про підтримку армії відповідали 48% респондентів, у березні того ж року – 52%. З того часу частка громадян, що безумовно підтримують збройні сили Росії, скоротилася на 14 процентних пунктів.

Читайте також: Росіян після початку війни почала косити неприємна хвороба

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Вид з висоти пташиного польоту на місце майбутнього табору для українців у Страдбаллі
Просто неба, але з комфортом? Влада Ірландії показала, куди виселяє українських біженців
Сирський повідомив про ухвалу важливих рішень після візиту на передову (відео)
Сирський повідомив про ухвалу важливих рішень після візиту на передову (відео)
Під санкції потрапили 11 росіян, яких підозрюють у кіберзлочинах
США ввели санкції проти низки російських хакерів
Росіяни роблять снаряди для танків Армата» (на фото)
Стало відомо, скільки заробляють росіяни, роблячи зброю для війни в Україні
У населених пунктах Плауру та Чаталкіой, а також в інших населених пунктах, будуть побудовані укриття
Румунія посилить заходи захисту населення навпроти портів Рені та Ізмаїл через обстріли РФ
Історія про військового, на якого ніхто не чекає вдома, розійшлася мережею
Поїхала в санаторій за годину до повернення чоловіка з фронту: навіщо росіяни вигадали цей фейк
Латвійські компанії і далі постачають в Росію мікросхеми на мільйони євро
Спецслужба Латвії перевіряє постачання Росії мікросхем для війни
Впровадження єдиного номера виклику екстрених служб розпочалося з Києва
Міністр внутрішніх справ повідомив про запуск на Київщині телефонної служби 112
Президент України зазначив, що будь-які санкційні паузи лише збільшують час російської агресії
Санкції проти РФ. Зеленський дорікнув Євросоюзу
Дата публікації новини: