У Польщі затримано ексміністра внутрішніх справ і його заступника: у Варшаві почалися протести

У Польщі затримано ексміністра внутрішніх справ і його заступника: у Варшаві почалися протести
Мацей Вонсік та Маріуш Камінський
фото: PAP

Партія «Право і справедливість» вважає вирок незаконним і вимагає його скасування

У президентському палаці Польщі поліція затримала ексміністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка. Про це повідомляє Reuters. 

Камінський та Вонсік прибули до президентського палацу на запрошення польського президента Анджея Дуди. Самого Дуди на момент затримання не було. Затримання відбулося відповідно до ухвали суду, винесеної 9 січня. Політиків доставили до райвідділу поліції, а потім до ізолятора тимчасового тримання.

Гражина Ігначак-Бандич, глава канцелярії президента, розповіла приватній телерадіокомпанії TV Republika, що поліція увійшла до палацу, коли Дуда перебував у своїй іншій офіційній резиденції у Варшаві Бельведер, де зустрічався з білоруською опозиційною лідеркою у вигнанні Світланою Ціхановською.

«Ми вважаємо, що вони проникли незаконно, працівники канцелярії не чинили опору, поліція хамила, не хотіла зі мною спілкуватися і не надала жодного документа, який би дозволяв їхні дії», – сказала вона.

Після затримання політиків на вулиці Варшави вийшли близько 300 людей
Після затримання політиків на вулиці Варшави вийшли близько 300 людей
фото: Reuters

За ініціативою партії «Право і справедливість», членами якої є Камінський та Вонсік, перед президентським палацом а також перед поліцейським відділком зібралися сотні протестувальників. Депутати Сейму від колишньої провладної партії вважають вирок незаконним та політично мотивованим і вимагають його скасування.

Зазначимо, 20 грудня 2023 року Камінський та був засуджений за зловживання владою під час перебування на посаді голови Центрального антикорупційного бюро Польщі. Вонсік тоді був його заступником.

Політики засуджені у зв'язку з так званою земельною справою. Вона стосувалась безуспішних спроб антикорупційного бюро довести, що віцепрем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу в так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві.

У 2015 році, через кілька тижнів після того, як партія «Право і справедливість» прийшла до влади, Дуда помилував Камінського, що дозволило йому стати міністром внутрішніх справ. Наприкінці 2023 року у тій самій справі політиків засудили до двох років ув'язнення і позбавили депутатського статусу.

Нагадаємо, 12 грудня ввечері Сейм Польщі проголосував за вотум довіри складу Ради міністрів на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском. Склад уряду підтримали 248 польських депутатів, проти був 201, ніхто не утримався від голосування. Як повідомлялося, усього в уряді Дональда Туска буде дев’ятнадцять міністрів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: