Юрій Гудименко Політичний діяч

Бронь від мобілізація для багатих. Чому це дуже погана ідея

«Страждати і розділяти біль, перемагати і програвати у війні мають всі, разом і поруч»
фото: Depositphotos

Війна прийшла не до багатих або бідних, війна прийшла до всіх українців

Я категорично проти ідеї про бронювання для громадян, які заробляють відносно великі гроші. Цю ідею, якщо вірити Forbes, зараз активно проговорюють у «високих кабінетах».

Чому я проти?

Перший аргумент – історичний. Це не нова ідея. Декілька країн в історії пробували її імплементувати і закінчувалось це як правило однаково: звичайні громадяни розуміли, що тепер війна тільки для бідних і відчужувались від неї, переставали сприймати війну як свою. Як наслідок – проблеми з мобілізацією, зростання протестних настроїв, бунти.

Кому цікаві приклади, гугліть Draft Week – так назвали бунти у Нью-Йорку під час Громадянської війни в США. Однією з причин бунтів було незадоволення «комутаційними платежами» – можливістю заможних людей за $300 (великі гроші на той час) не йти у армію, а відправити замість себе іншу людину. Ну або просто подивіться «Банди Нью-Йорка», там якраз цими бунтами фільм закінчується.

Другий аргумент – психологічний. Війна для всіх. Ми маємо бути єдиним соціумом, з єдиними викликами і спільною роботою над їх подоланням, як це було наприкінці лютого 2022 року, коли ми всі допомагали один одному, коли у чергах до військкомату стояли один за одним працівники заводів і цих заводів власники, айтішники і механіки, студенти і люди пенсійного віку.

Абсолютна рівність неможлива, це факт, але це ідеал, до якого варто наближатися, а не віддалятися. Війна прийшла не до багатих або бідних, війна прийшла до всіх українців, і розділяти нашу націю – це крок не до перемоги, а до поразки у війні.

Третій аргумент – логічний (або софістичний, називайте як хочете). Кожне рішення має вирішувати якусь задачу. Якщо задачею є наповнення бюджету і зростання економіки за рахунок того, що більш заможні не підуть на фронт, то це неефективне вирішення задачі.

Набагато ефективніше провести судову реформу, спростити податкову систему, сприяти прозорості і легкості веденню бізнесу, залучати іноземні інвестиції і врешті зробити так, щоб специ у чомусь, наприклад у логістиці, мали змогу в армії займатися тим, що вони вміють найкраще. Це дасть плюс – економічне зростання – без мінуса соціальної напруги. Хоча, звичайно, прийняти будь-який ідіотський закон набагато легше, ніж провести будь-яку системну реформу. А наслідки – вони ж не сьогодні, а завтра. А коли там те завтра наступить, вірно?

І останній – не аргумент, а заклик.

Відкиньте цю ідею. Викиньте її нахрін з голови. Я не для того воював, щоб втратити свою країну в бунтах і розбраті між своїми.

Воювати мають всі, незалежно від розміру гаманця. Закону мають притримуватись всі, незалежно від розміру гаманця. Страждати і розділяти біль, перемагати і програвати у війні мають всі, разом і поруч.

І якщо я не можу за гроші викупити своїх мертвих, то гроші нічого не варті. Варто лише життя і те, за що його віддають.

Крапка.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Байден вкотре підтримав Україну
Вільний Світ живе у впевненості, що йому нічого не загрожує
Колишній Директор з Західних Балкан в Європейській комісії та експерт з питань розширення П’єр Мірель
П’єр Мірель: Не бачу, як Україна може приєднатися до ЄС без якогось мирного договору з Росією Інтерв’ю
У період воєнного стану не можна нараховувати та стягувати від населення неустойки
Уряд заборонив стягувати штрафи за комунальні послуги з деяких українців
Академія Генштабу РФ
Як курсанти академії Генштабу РФ вплинуть на армію окупантів: дані розвідки Британії
Представники ТЦК завітали у Sport Life
Працівники ТЦК знову роздавали повістки у тренажерних залах Києва (фото)
ЗСУ продовжують нищити логістику ворога
Сили оборони назвали кількість ворожих бойовиків на Авдіївському напрямку
Частина американських високопосадовців вважають, що після рішення конфіскувати і передати Україні активи РФ країни-союзники не захочуть зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі Нью-Йорка
США розпочали термінові перемовини щодо використання активів РФ для України
«Батьківщина» не голосуватиме за закон про мобілізацію у чинній редакції
«Батьківщина» не голосуватиме за закон про мобілізацію у чинній редакції
Руїни Мар'їнки
Данілов про оборону Мар'їнки: ситуація гірша, ніж було з Бахмутом
Дата публікації новини: