Експерт: Зараз росіяни створюють «казус беллі» на Донбасі

Експерт: Зараз росіяни створюють «казус беллі» на Донбасі
Російські пропагандисти поиширюють фото снаряду, який начебто вибухнув у Ростовській області
фото: Ріа новини

«На повномасштабне вторгнення на сьогодні Російська Федерація навряд чи спроможна, але на локальні прикордонні операції – цілком»

За різними оцінками, на кордонах із Україною нині перебувають 125–150 тисяч військових. Ці війська здатні на проведення воєнної операції в обмежених локальних масштабах. Зараз є декілька угрупувань військ, які не розгорнуті у бойові порядки. В Білорусі, на Північному Сході, на Півдні і в Криму. Про це у коментарі «Главкому» розповів координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.

«Дійсно, військ в таких масштабах раніше не було, до того ж, вже розгорнута відповідна інфраструктура. І треба звернути увагу на групування у Білорусі, яке нависає над Києвом. З воєнної точки зору, Росія може досягти результатів лише бліцкригом – якомога швидшим падінням України як держави», – сказав експерт.

На думку Машовця, нанесення удару в будь-якому місці, окрім Києва, не призведе до падіння української державності. «Їм треба бити тільки по голові, де зосереджені всі ланки управління, гроші та все інше».

Експерт також вважає, що на повномасштабне вторгнення сьогодні Російська Федерація навряд чи спроможна, але на локальні прикордонні операції – цілком. Більш масштабні операції росіяни навряд чи зможуть провести швидко.

«По правобережжю Дніпра масштабна операція є неможливою. Зараз росіяни створюють «казус беллі» (привід для війни, – «Главком») на Донбасі, а не в районі Києва. Можливо, це відволікаючий маневр, ніхто вам зараз нічого гарантовано не скаже. Ситуація змінюється кожного дня», – підсумовує Маашовець.

Раніше військовий експерт пояснив, навіщо Кремль влаштував евакуацію «ДНР» та «ЛНР».

Також президент Володимир Зеленський назвав брехнею і провокацією інформацію російських ЗМІ про нібито влучення українських снарядів у Ростовській області РФ. Про це він заявив на Мюнхенській конференції з безпеки.

Нагадаємо, за даними СБУ, бойовики планують здійснити на окупованій території серію терористичних актів, щоб у подальшому звинуватити у них Україну. Російська пропаганда продовжує нагнітати обстановку навколо нібито підготовки наступу українських військ на окуповані РФ райони Донбасу та почала розповсюджувати фейк про розірваний снаряд. Насправді ж повідомлення про те, що снаряд розірвався у Ростовській області, публікували ще 1 серпня 2014 року.

Фейк про снаряд - не єдиний, який розганяє путінська пропаганда. У російських та сепаратистських ЗМІ давно і активно мусується тема про «імовірність використання Україною хімічної зброї проти «Республіки Донбасу» зберігається». Ба більше: «сили Києва активно ведуть тренування відповідних підрозділів», стверджує заступник начальника Управління так званої Народної міліції ДНР Едуард Басурін, посилаючись на дані розвідки. Крім того, заразі в Росії розганяються панічні ідеї, що США через створені в Україні, Грузії та Казахстані лабораторії хоче «закинути» в Росію якусь хворобу.

Telegram-канал бойовиків «Донбасс решает» опублікував інформацію про вибух, що стався на одній з ділянок газопроводу, який прокладено на околицях міста. Місцеві мешканці повідомляють, що у Каміннобродському районі окупованого Луганська злетіла у повітря газова заправка. На місці події розпочалася серйозна пожежа.

За даними російських ЗМІ, у Тарасівському районі Ростовської області біля українського кордону виявили місце розриву вже другого за день снаряду – імовірно від системи «Град».

«Виявлено ще одне місце розриву снаряда у районі станиці Мітякінської Тарасівського району. Попередньо можна сказати, що це був 120-мм запальний боєприпас від системи «Град», – йдеться у розповсюджуваних повідомленнях.

Тим часом, Народна міліція самопроголошеної Донецької народної республіки опублікувала нібито «плани наступу» Збройних сил України на «ЛНР» та «ДНР». Інформацію вдалося дістати розвідслужбам «ДНР», стверджує офіційний представник народної міліції «республіки» Едуард Басурін.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: