«Природна реакція». Міністр юстиції прокоментував відставку наглядової ради «Нафтогазу»

«Природна реакція». Міністр юстиції прокоментував відставку наглядової ради «Нафтогазу»

На думку міністра юстиції Дениса Малюськи, очікувати іншої реакції від наглядової ради було б складно

«Реакція наглядової ради є природна – їхню роботу визнали незадовільною», – зазначив Малюська

Міністр юстиції Денис Малюська переконаний, що при звільненні Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України» не було порушення закону. Він також відреагував на рішення членів наглядової ради «Нафтогазу» добровільно подати у відставку.

«Фінансовий план «Нафтогазу» передбачав 11 млрд грн прибутку в 2020 році, а ми отримали 19 млрд грн збитку. Зараз чимало людей говорять про порушення закону чи маніпулюванням законом. Цього не було ніколи… Є закон про акціонерні товариства, який говорить, що це (звільнення голови правління – ред.) дійсно виключна компетенція наглядової ради. Але є закон про управління об’єктами державної власності, стаття 5 якого говорить, що для підприємств, які знаходяться в управлінні Кабінету Міністрів, – звільнення і призначення це компетенція Кабінету Міністрів… Подивіться навіть звіт «Нафтогазу» за 2020 рік, сторінка 74, де сам «Нафтогаз» звертає на це увагу, що протиріччя у законодавстві щодо компетенції наглядової ради звільняти чи не звільняти голову правління, треба врегулювати на законодавчому рівні. Сам «Нафтогаз» у 2020 році це визнавав», – розповів очільник Мін'юсту в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера»,

За його словами, «було прийнято рішення щодо якого в експертів юридичних немає претензій».

«Є нюанси з приводу того, чи відповідає це кращим корпоративним практикам. Перепрошую, якщо є фінансовий звіт, щодо якого потрібно прийняти рішення у встановлений законом дедлайн - фінансовий звіт було подано за два дні до цього дедлайну. За результатами цього фінансового звіту Кабмін прийняв рішення про незадовільну роботу і правління, і наглядової ради. Реакція наглядової ради є природна – їхню роботу визнали незадовільною», – зазначив Малюська.

Він додав, що очікувати іншої реакції від наглядової ради було б складно: «Ще раз. Є державна компанія, є Кабінет Міністрів, який зобов’язаний забезпечити інтереси платників податків і план передбачав прибуток і дивіденди, які мали надійти в державний бюджет. Все дуже просто».

Водночас глава Мінюсту відзначив, що «внесок пана Андрія Коболєва у розвиток «Нафтогазу» є беззаперечним».

«Він чимало років працював головою правління цієї компанії, і там було багато досягнень. Але у головного тренера команди може бути чимало чемпіонських звань команди, але якщо команда починає програвати, на певному етапі тренера потрібно міняти. Це рішення, яке прийняв уряд. При цьому, знову ж таки, як представник уряду, хочу подякувати пану Андрію. У нього було чимало здобутків, але «Платон мій друг, але істина дорожча». У цьому випадку є збитки, уряд має контролювати компанію і приймати рішення за наслідками такої діяльності», – підсумував міністр.

Як відомо, члени наглядової ради «Нафтогазу» добровільно подають у відставку.

Нагадаємо, ЄС, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація заявили про занепокоєння у зв’язку зі звільненням голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

Напередодні США озвучили жорстку заяву щодо кадрових змін у керівництві «Нафтогазу».

Нагадаємо, Кабінет міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України». На його місце призначили попереднього в.о. обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка.

Кабінет міністрів заявив, що офіційною причиною звільнення Коболєва стала його незадовільна робота.

У свою чергу Коболєв заявив, що дізнався про своє звільнення із новин та відповідної заяви не писав.

НАК «Нафтогаз України» відреагував на звільнення Коболєва. У компанії заявили, що рішення Кабінету міністрів є «юридичною маніпуляцією» та демонструє повернення до практики ручного управління державними підприємствами.

Кабмін у свою чергу заявив, що «держкомпанії належать державі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: