«Як довчити цих дітей?» Омбудсмен про проблеми українських школярів за кордоном

«Як довчити цих дітей?» Омбудсмен про проблеми українських школярів за кордоном
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів про проблеми українських школярів, які нині навчаються за кордоном
фото: з відкритих джерел

Українські школи наразі не зараховують оцінок, які учні отримали в закордонних школах

Україна поки не має системного підходу щодо підтримки українських школярів за кордоном і плану дій, що робити з дітьми, які повертаються і ще повернуться до України. Про це в розмові з «Главкомом» розповів перший освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Сергій Горбачов розповів, що через те, що діти мусять навчатися у школах тих країн, де вони зараз живуть (за відмову у багатьох країнах доведеться платити великий штраф), більшість батьків обирають місцеві школи, а в українській дитина переходить на сімейну форму навчання чи екстернат. При цьому більшість дітей не володіють мовою країни перебування настільки, щоби навчатися у класах, які відповідають їхньому віку.

«На жаль, до сих пір не розроблений механізм зарахування українськими школами оцінок, отриманих дітьми у закордонних школах. Кожна школа вирішує на свій лад, з цим є великі проблеми. Не визнають навіть фізкультуру та малювання. А як довчити цих дітей, які перебували за кордоном?» – зазначив він.

Він додав, що зараз є кілька громадських проєктів, які допомагають таким дітям. Це, зокрема, проєкт «Освітній суп» – безоплатні онлайн-заняття (академічний тьюторинг у малих групах) з урахуванням шкільної програми. Зараз триває набір. 

Проєкт дає можливість учням 5-11 класів, які перебувають за кордоном, зберігати зв’язок з Україною та її системою освіти. Долучившись до проєкту, діти матимуть змогу вивчати українську мову, літературу та історію України. Безоплатні українознавчі онлайн-заняття відбуваються у будні ввечері та у суботу. Щоби дитина доєдналася до занять, батьки мають заповнити відповідну форму.

Нагадаємо, що Міносвіти порадило школам перейти на дистанційний освітній процес з 22 до 24 лютого у зв'язку з можливими ракетними ударами з боку Росії. 

До слова, в уряді анонсували розробку спеціальної процедури вступу до вишів для мешканців тимчасово окупованих територій, яка передбачає можливість не складати національний мультипредметний тест.

Читайте також: Освітній омбудсмен: Із вступною кампанією будуть великі складнощі. Але ми впораємося

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: