Місія ОБСЄ повідомила нові подробиці загибелі п’ятирічного хлопчика на Донбасі

Місія ОБСЄ повідомила нові подробиці загибелі п’ятирічного хлопчика на Донбасі
Визначити, боєприпас представникам ОБСЄ не вдалось
Фото з відкритих джерел

Спостерігачі місії ОБСЄ поспілкувались з батьками п’ятирічного хлопчика, що загинув на Донбасі

Місія ОБСЄ продовжує уточнення обставин загибелі п’ятирічного хлопчика, що сталася 2 квітня в окупованій Олександрівці Донецької області. Про це йдеться в звіті Місії ОБСЄ від 8 квітня.

«7 квітня в н. п. Єнакієве (непідконтрольний урядові, 41 км на північний схід від Донецька) батьки хлопчика (чоловік та жінка, 30–39 років) показали команді СММ медичну довідку, в якій зазначено, що хлопчик помер 2 квітня через вибухову травму та численні осколкові поранення, – йдеться в звіті.

Того ж дня приблизно за 6,5 м на південний захід від будинку № 36, куди хлопчик приїздив в гості, по вулиці Дорожній на північній околиці Олександрівського члени патруля Місії бачили вирву (завширшки 20 см), яка, за оцінкою, утворилася нещодавно.

«Спостерігачі бачили численні пробоїни (від 2 мм до 7 см завширшки): у головних воротах та дерев’яному сараї приблизно за 12 м на північний схід та за 1 м на південний захід від вирви; у двох металевих баках для води орієнтовно за 4 м на південний захід від вирви; а також у дерев’яній огорожі навколо саду, приблизно за 3,5 м на південь від вирви. Вони також помітили численні пробоїни (від 2 мм до 7 см завширшки) у двох південно-західних стінах будинку, а також у його південній стіні та вхідних металевих дверях», – повідомляють в ОБСЄ.

Команда Місії також зауважила, що три шибки вікна у південно-західній стіні розбиті. Усередині будинку члени патруля СММ бачили одну пробоїну (завширшки 5 см) у стелі кухні та ще дві пробоїни (завширшки 4–5 см) у вітальні, у південно-західній частині будинку.

«Визначити, боєприпас із якого озброєння став причиною виникнення - 4 - вирви, не вдалося. За оцінкою, усі перелічені вище пошкодження з’явились нещодавно, вірогідно, внаслідок розльоту осколків. Того ж дня біля будинку бабуся хлопчика повідомила спостерігачам, що також дістала поранення внаслідок вибуху 2 квітня. Члени патруля Місії бачили за вухом жінки поріз та синець, за отриманою інформацією, спричинені влучанням скла з розбитого вікна», – розповіли спостерігачі місії ОБСЄ.

Моніторингова місія ОБСЄ у своєму звіті від 6 квітня повідомила, що спілкувалась телефоном із бабусею загиблого в селі Олександрівське хлопчика. Жінка повідомила спостерігачам, що на момент вибуху вона перебувала у будинку, потім почула вибух та побачила білий і сірий дим.

«Вона розповіла, що коли вона вийшла надвір, вона побачила онука, який лежав на землі, і помітила фрагменти осколків і сліди пошкоджень на паркані», – сказано у звіті.

ОБСЄ також поспілкувалась із працівниками моргу у Донецьку, куди доправили тіло дитини. Там повідомили спостерігачам, що хлопчик помер від вибухової травми та множинних осколкових поранень.

Російські гібридні сили стверджують, що вибухівку скинули з українського безпілотника, однак будь-які докази цьому відсутні.

Дитина на Донбасі загинула від вибухового пристрою, який знайшла у дворі, розповів радник української делегації в Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович. За його словами, російська сторона розкидає небезпечні вибухові пристрої.

Як відомо, останнім часом ситуація на Донбасі загострилася, а кількість обстрілів із боку бойовиків збільшилася.

Вашингтон закликає Москву «знизити напруженість» з Києвом. Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що США продовжують стежити за ситуацією на сході України. Він додав, що Вашингтон продовжує надавати Києву нелетальні та летальні озброєння, щоб український народ міг краще себе захистити.

З минулого тижня США посилюють розвідку в Європі через стягування російських військ до українських кордонів. Раніше головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак заявив, що Росія стягує війська до кордону України. У Кремлі ж заявили, що стягування російських військ до кордону з Україною «не має нікого турбувати». Мовляв, це така відповідь НАТО.

Представники НАТО з Канади, Литви, Польщі та Великобританії підтвердили непохитну підтримку суверенітету України. 7 квітня представники обговорили військову активність Росії біля України.

Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: