Скільки алкоголю можна пити без шкоди для здоров’я? Німецькі вчені кардинально змінили думку

Скільки алкоголю можна пити без шкоди для здоров’я? Німецькі вчені кардинально змінили думку
Люди, які вживають алкоголь, мають вищі шанси на передчасну смерть
фото: Pixabay

Науковці дійшли висновку: такої кількості спиртних напоїв, яка б не завдала шкоди організму, не існує

Фахівці з Німецького товариства харчування (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, DGE) рекомендують повністю відмовитися від алкоголю. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Раніше науковці говорили, що спиртні напої в помірних кількостях не шкодять здоров'ю. Зокрема, вони розрахували, що допустима кількість алкоголю для здорових жінок – максимум 10, а для здорових чоловіків – 20 грамів на день. Для вагітних і жінок, які годують грудьми, алкогольні напої завжди були табу.

Однак тепер німецькі дослідники здорового харчування змінили свою позицію. У четвер, 15 серпня, було опубліковано нові рекомендації Німецького товариства харчування щодо споживання алкоголю. Згідно з ними, навіть мінімальної кількості спиртних напоїв, яка б не завдала шкоди організму, не існує. Алкоголь завжди негативно впливає на здоров'я, вважають фахівці.

Крім короткострокових наслідків вживання алкоголю, які сприяють травмам, нещасним випадкам і насильству, він також підвищує ризик розвитку раку, особливо раку грудей і товстої кишки, серцево-судинних захворювань, підвищенню тиску і захворювань печінки. У того, хто вживає алкоголь, шанси на передчасну смерть вищі.

Ще один важливий аспект – неконтрольоване вживання алкоголю, і особливо алкоголізм, значно знижує загальну якість життя. Часто це призводить до втрати працездатності, і як наслідок – до фінансових проблем і соціальної ізоляції. Сім'ї, члени яких страждають від алкоголізму, нерідко мають нижчий соціально-економічний статус. Діти з таких родин зазвичай гірше вчаться в школі та частіше піддаються соціальній ізоляції та мобінгу.

«Рекомендується повністю відмовитися від спиртних напоїв. А тим, хто вживає алкоголь, слід уникати його високих концентрацій у крові та запоїв. Особливо це стосується молодих людей», – каже Кіран Вірмані, директор Німецького товариства харчування.

Нагадаємо, що споживання алкоголю в Європі знизилося і здебільшого це відбулось за рахунок Росії, а також України і Туреччини. Про це йдеться у звіті ВООЗ. Загалом дорослі люди в Європейському регіоні споживають у середньому 9,2 літра чистого алкоголю щороку, що робить їх найбільшими пияками у світі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: