ISW пояснив, чому Путін захотів відновити виробництво ракет середньої та малої дальності

ISW пояснив, чому Путін захотів відновити виробництво ракет середньої та малої дальності
Путін також намагається створити коаліцію держав на підтримку нової «євразійської архітектури безпеки»
фото з відкритих джерел

Кремль посилається на страх ядерної конфронтації між Росією і Заходом протягом усього повномасштабного вторгнення

Російський диктатор Володимир Путін заговорив про відновлення виробництво ракет середньої та малої дальності. На думку аналітиків, у такий спосіб він намагається впливати на рішення Заходу, особливо у ключові моменти політичних дискусій про військову допомогу Україні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як відомо, Путін 28 червня віддав розпорядження про виробництво і розгортання ядерних ракет малої і середньої дальності після виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності у 2019 році.

Аналітики припускають що це, ймовірно, є частиною триваючої кампанії Кремля з рефлексивного контролю, спрямованої на вплив щодо прийняття рішень Заходом на користь Росії.

Путін взяв участь у засіданні Ради безпеки Росії, на якому заявив, що Росія пообіцяла дотримуватися положень Договору про заборону виробництва і розгортання ракет середньої дальності наземного базування доти, доки Сполучені Штати не порушать ці положення, і що тепер Росія також повинна виробляти і розгортати такі системи, йдеться у звіті ISW.

Сполучені Штати призупинили участь в Договорі 1 лютого 2019 року і вийшли з договору 2 серпня 2019 року через порушення Росією договору, пов'язані з розробкою, випробуванням і розгортанням ракет середньої дальності, а Росія у відповідь призупинила свою участь в Договорі 2 лютого 2019 року.

Путін особливо згадав про два двосторонні військові навчання США в 2024 році: одне з Філіппінами на Північному Лусоні (Філіппіни) 11 квітня і друге з Данією поблизу острова Борнхольм (Данія) 3-5 травня.

В обох цих двосторонніх американських навчаннях була задіяна пускова установка середньої дальності «Тайфун, яка, за даними США, може запускати ракети SM-6 і «Томагавк». Ракети SM-6 мають максимальну дальність 370 км, а «Томагавки» – близько 2500 км. Американські офіційні особи не уточнили, які саме ракети, якщо такі були, могли бути задіяні в обох навчаннях.

«Путін, швидше за все, використовує ці навчання як «цапа-відбувайла» для своєї ширшої кампанії рефлексивного контролю, спрямованої на те, щоб перешкодити західній військовій допомозі Україні», – йдеться у звіті ISW.

У цих навчаннях США та їхніх партнерів були задіяні пускові установки, здатні запускати ракети, які можуть становити різну загрозу для Росії з місць проведення навчань. Острів Борнхольм знаходиться приблизно в 300 кілометрах від західного узбережжя Калінінградської області і приблизно в 1400 кілометрах від Москви.

Шостий флот США уточнив, що навчання на острові Борнхольм включали транспортування пускової установки «Тайфун» з суші на берег у рамках репетиції захисту конвою, що свідчить про те, що на цих навчаннях, ймовірно, використовувалася зброя меншої дальності.

Найближчий до Філіппін російський прикордонний район – район на південний захід від Владивостока – знаходиться приблизно за 2800 кілометрів від Північного Лусона, поза межами досяжності ракет «Томагавк».

Заява Путіна пролунала після того, як КНР із запізненням засудила американські навчання в Північному Лусоні 30 травня. Путін, ймовірно, послався на навчання на Філіппінах частково для того, щоб зайняти вигідну позицію перед КНР, Північною Кореєю і В'єтнамом, оскільки він намагається створити коаліцію держав на підтримку нової «євразійської архітектури безпеки».

Нагадаємо, Росія повинна відновити виробництво ракет середньої та малої дальності і потім ухвалити рішення про те, де їх розміщувати. Це заявив на нараді із членами Ради безпеки у п’ятницю 28 червня російський диктатор Володимир Путін.

До слова, журналіст кремлівського пулу натякнув на існування другого кортежу Путіна, який необхідний для відволікання уваги від основного.

Як повідомляє «Агентство» з посиланням на кореспондента «Комерсанта» Андрія Колесникова, приблизно за пів години до появи перших повідомлень про приїзд Путіна в один із храмів Москви в телеграм-каналах з'явилося відео проїзду кортежу президента російською столицею. «Справжній кортеж» у цей час  вже був у Сергієвому Посаді. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: