Олексій Панич Філософ, перекладач та громадський діяч

У Кремля залишилась лише одна зброя. Яка саме

Путін більше не має варіантів для підвищення ставок
фото з відкритих джерел

Стратегія Кремля – переконати росіян, що світ жахливий і сповнений небезпек

Найкращий товар зі всіх, які будь-коли намагався продавати путінський Кремль – це страх.

Йому цей товар чудово відомий, бо найбільше боїться він сам – за можливу втрату своєї влади. А найкращий спосіб приховати свій страх – це залякати інших.

Але цей товар йшов у кількох різновидах.

Для росіян – страх втратити свою імперію, яка для більшості з них є єдиною політичною ідентичністю (альтернативи Кремль старанно повинищував скрізь де міг). Світ без Росії – це така екзистенційна катастрофа, що для запобігання їй можна піти на будь-які злочини.

Для Заходу – страх військового зіткнення, яке може поламати так нелегко здобутий добробут. А на додачу, знов-таки, страх втратити на мапі світу цю імперію, бо після цього полетить шкереберть вся звична картина глобального устрою й доведеться будувати якусь нову. Тому на Заході постає схожа теза: світ без Росії – це така екзистенційна катастрофа, що для запобігання їй можна пробачити Росії дуже багато злочинів.

Не купили цей кремлівський товар лише українці. І не тому, що не боялися, а тому, що життя під чоботом Росії для нас страшніше за збройний опір. Зараз принаймні українці б'ються за своє. А якби піддалися – все одно гинули б, але вже за чужі імперські інтереси.

Стратегія Кремля – переконати росіян, що світ жахливий і сповнений небезпек, а Кремль також жахливий, але це єдиний їхній захист від всіх небезпек.

«Уверяю вас, единственный способ избавиться от драконов – это иметь своего собственного» (с) Е. Шварц

Наша стратегія – поступово, різними способами, вселити росіянам думку, що Кремль – це не провайдер їхньої безпеки, а навпаки, їхня найбільша загроза, від якої краще тікати якнайдалі не лише поодинці, а й цілими групами (наприклад, у складі окремих «суб'єктів федерації»).

Звісно, для цього Кремль повинен бути вже достатньо слабким, щоби він не зміг ефективно опиратися такій груповій втечі. Але саме над цим ми зараз працюємо.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: