Правоохоронці відкриватимуть кримінальні справи проти чиновників з фейковою інвалідністю

Правоохоронці відкриватимуть кримінальні справи проти чиновників з фейковою інвалідністю
Завдання ДБР полягатиме в тому, щоб довести кримінальну справу проти посадовців до суду
фото з відкритих джерел

Підозри чиновникам правоохоронці зможуть оголошувати за різними статтями Кримінального кодексу

У разі підтвердження неправдивості статусу інвалідності в чиновників правоохоронці відкриватимуть кримінальні справи проти них. Про це заявила речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян в ефірі телемарафону.

«Буде створено робочу групу. Якщо в результаті перевірки будуть підозри, що людина отримала, працюючи в державних органах і обіймаючи певну посаду, інвалідність незаконно, це буде підставою для відкриття кримінального провадження», – зазначила вона.

Так, підозри чиновникам правоохоронці зможуть оголошувати за різними статтями Кримінального кодексу. Зокрема, йдеться про підробку документів, шахрайство, незаконне збагачення, участь в організованому злочинному угрупуванні. За словами Сап'ян, головне завдання ДБР полягатиме в тому, щоб довести справу до суду.

Як відомо, Рада національної безпеки і оборони визначила перелік рішень, які повернуть справедливість у роботу медично-соціальних експертних комісій. Зокрема, президент України вів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони. Зокрема, воно передбачає ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року. Як наголосив президент, для реальних і саме системних змін треба провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності.

Медико-соціальну експертну комісію буде замінено новою європейською моделлю. Прем’єр-міністр доручив міністру охорони здоров'я Віктору Ляшку не пізніше 1 листопада внести всі необхідні нормативні документи й законопроєкти на розгляд Кабінету міністрів, щоб завершити реформування МСЕК і запровадження нової європейської моделі.

Нагадаємо, за матеріалами Служби безпеки підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовців медично-соціальних експертних комісій (МСЕК), а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність.

Як відомо, приблизно понад 50 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником оформили інвалідність, ймовірно, через корупційну схему Тетяни Крупи у МСЕК. Про це повідомляв журналіст Юрій Бутусов після проведення розслідування. Згодом генеральний прокурор України підписав наказ про проведення службового розслідування у зв’язку з поширенням інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури.

Як повідомляв «Главком», керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяну Крупу та її сина, начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупу викрито на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн.

7 жовтня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі. Її відправили під варту на 60 діб (до 3 грудня) із можливістю внесення застави розміром в понад 500 млн грн.

До слова, Міністерство охорони здоровʼя провело перевірки та скасувало висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Окупанти вчергове порушили правила та звичаї ведення війни, розстрілявши дев’ятьох українських військових на Курщині
Окупанти розстріляли українських військових, Луческу встановив світовий рекорд. Головне за 13 жовтня
Андрій Одарченко наприкінці вересня незаконно перетнув кордон з Румунією
Вищий антикорупційний суд дозволив спеціальний судовий розгляд щодо нардепа Одарченка
121 електронний браслет, що числиться на балансі Нацполу несправний або перебуває в ремонті
Лише половина електронних браслетів Нацполіції виявилися справними
Правоохоронці знайшли вдома у посадовців майже $5,24 млн, 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності
Недоторканні долари. Вінницький суд відмовився арештовувати майно, вилучене у справі голови МСЕК
Цьогоріч НАЗК розпочало перевірки 734 декларацій посадовців
Стало відомо, скільки грошей «загубили» чиновники через «помилки» у своїх деклараціях
Наразі фігурантка затримана за підозрою у незаконному збагаченні
ДБР виявило у депутатки Хмельницької міської ради незадекларовані $1,5 млн
Олександр Захаров – власник та головний конструктор російської компанії Zala Aero Group, яка розробляє безпілотні системи для війни проти України
Головний конструктор російських дронів отримав підозру від СБУ
Поліція вважає, що 41-річний сирієць також причетний до ДТП із фургоном, який врізався у два магазини
Сирієць із мачете травмував у німецькому Ессені три сотні людей
Підприємство «Бетонбуд» у Львові
ДБР виявило приховане майно, що належало родичам Медведчука і Козака
Дата публікації новини: