Як власникам фейкових covid-сертифікатів отримати щеплення від Covid-19: роз'яснення МОЗ

Як власникам фейкових covid-сертифікатів отримати щеплення від Covid-19: роз'яснення МОЗ
СБУ та поліція регулярно викриває «агенції», які продають підроблені сертифікати про вакцинацію
фото: МВС України

Сімейний лікар має інформувати поліцію про факт придбання фальшивого сертифіката

Заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич в ефірі «1+1 Україна» оголосила амністію для тих, хто купив «ковідний сертифікат».

В Україні хочуть дозволити щеплення людям після того, як вони зізнаються, що отримали фальшиві довідки про вакцинацію. Чиновниця розповілаа, як можна виправити ситуацію з фальшивим документом.

«Йдете до сімейного лікаря і зізнаєтесь у тому, що у вас підробний документ про вакцинацію. У відповідь лікар має викликати поліцію, які за цим фактом розпочинають кримінальне провадження та слідчі дії. Лише після цього можна вакцинуватися по-справжньому», – наголосила заступниця очільника МОЗ.

Зі свого боку пацієнт повинен сприяти подальшому розслідуванню.

Раніше в Україні людину не могли вакцинувати, якщо її дані вже були у базі про щеплення. Навіть, якщо самого щеплення не було. При цьому вакциновані люди, потрапляючи до ковідних лікарень, часто зізнаються медикам про свої фальшиві сертифікати.

95-97 % пацієнтів ковідних лікарень – це люди без щеплення.

СБУ та поліція у 2021 році відкрили понад тисячу кримінальних справ щодо підробки сертифікатів вакцинації та тестів на ковід.

Напередодні нового року поліція Полтавської області запропонувала амністію власникам підроблених Covid-сертифікатів за умови співпраці зі слідством у розкритті злочину.

У грудні поліція викрила жителя Київщини, що продавав фейкові сovid-сертифікати.

Також Служба безпеки України викрила в Києві масштабну схему незаконного одержання свідоцтв про вакцинацію від Covid-19.

2 листопада 2021 року Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт 6084 про посилення відповідальності за підробку Covid-документів.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: