Україна повернула з окупованих територій 14 дітей

Україна повернула з окупованих територій 14 дітей
Чимало з повернутих дітей потребує влаштування до школи, психологічної та гуманітарної допомоги, соціальної інтеграції
фото: Дмитро Лубінець/Телеграм

Одна із родин переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію

На підконтрольну уряду України територію вдалося повернути ще 14 дітей, які перебували на тимчасово захоплених територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Bring Kids Back UA в дії: на рідну землю вдалося повернути ще 14 дітей. За сприяння та кропіткої роботи нашої команди, в Україну вдалося повернути декілька родин із тимчасово окупованої території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей», – повідомив Лубінець.

Він розповів, що одна з родин, яка не сприймала нового «безладу» російської влади, кілька разів намагалася виїхати з тимчасово окупованих територій самотужки, але її під супровід погроз без пояснення повертали назад. Інша ж родина взагалі переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію.

«Під час спілкування з працівниками нашого Офісу, люди розповіли, що боялися вийти на вулицю, не могли знайти роботу без «російського» паспорта, отримували погрози про вилучення майна та позбавлення батьківських прав, не мали права вибору у школах та ставали учасниками безпідставних обшуків власних помешкань. Знайдені українські книги – спалювали, цінне майно – вилучали. «Нова» влада не обмежувала себе ні в чому. Тож ухвалили правильне рішення – виїхати з ТОТ, чим здійснили розумний вибір на користь безпеки, свободи та гідного майбутнього, що відображає силу та незламність українського народу», – додав Лубінець.

Омбудсмен запевнив, що держава спільно з громадськими та благодійними організаціями надаватимуть все необхідне для того, аби забезпечити стабільне середовище для зростання маленьких українці.

Росія депортувала 19 546 дітей з України, але упродовж багатьох місяців чисельність повернутих застигла на позначці 388. Про це в інтерв'ю «Главкома» розповіла аналітикиня Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина. Водночас аналітикиня додала, що при цьому на порталі «Діти війни», де щодня оновлюється чисельність загиблих, поранених та зниклих, чисельність повернутих із депортації дітей лишається сталою. Вона припускає, що в Україну повертаються діти, які не мають жодного стосунку до депортації.

Нагадаємо, що російська влада продовжує примусово депортувати українських дітей до Росії або переселяти їх вглиб тимчасово окупованої України. Голова Запорізької обласної військової адміністрації України Іван Федоров 24 червня заявив, що російська влада під виглядом відпустки депортує українських дітей до Чечні та Кабардино-Балкарської Республіки. 25 червня Центр «Український спротив» заявив, що російська влада планує депортувати з окупованої Луганської області до Росії понад 12 тис. дітей під виглядом відпустки влітку 2024 року.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Відповідальність за злочин на себе взяли морські піхотинці РФ
Росіяни заявили, що обезголовили українського військового. Лубінець відреагував
За словами Лубінця, українська сторона постійно виступає з ініціативою проведення великих обмінів
Як операція ЗСУ в Курській області вплине на обмін полоненими: Лубінець зробив заяву
Лубінець нагадав, що на сьогоднішній нараді з президентом України Володимиром Зеленським обговорювалося питання військових комендатур
Навіщо Україні створення військових комендатур на Курщині: роз'яснення Лубінця
«Дитина у період свого дорослішання, у підлітковому віці, обов'язково має знаходитися під увагою батьків»
Підліткова наркоманія. «Ви щодня проходите повз тисячі закладок, просто не знаєте про це» Здоров’я нації
Філіпішина заявила, що люди, які виїжджають з дітьми через кордон, проходять певні перевірки на наявність підстав для виїзду
Чи тікали родичі чиновників КМДА від мобілізації за кордон? Правозахисниця спіймала омбудсмена Лубінця на маніпуляціях
Аксана Філіпішина розповіла, що із поверненими з депортації дітьми працюють соціальні служби та центри із психологічної реабілітації
Правозахисниця розповіла, що відбувається з викраденими Росією дітьми після повернення
Троє дітей померли від ножових поранень, їхні імена – шестирічна Бібі Кінг, семирічна Елсі Дот Стенкомб і дев'ятирічна Аліса Дасілва Агіар
Вбивство у дитячому літньому клубі Британії: що відомо про загиблих та нападника
Омбудсмен Дмитро Лубінець тепер наполягає: Його викривальну заяву «десь хтось не так підхопив»
Хто втік із України з дітьми-сиротами? По слідах скандалу, який заварив омбудсмен Скандал
Останні повернення полонених відбувалися за посередництвом дипломатів ОАЕ
Лубінець назвав головного посередника у поверненні українських полонених
Дата публікації новини: