Україна та Росія вперше за тривалий час здійснили обмін полоненими

Україна та Росія вперше за тривалий час здійснили обмін полоненими
Частина полонених захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь»
фото: Telegram/Дмитро Лубінець

Сьогоднішній обмін допоміг повернути 230 українських воїнів з полону

З російського полону повернули понад 200 українських воїнів і цивільних. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь». Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі», – написав Зеленський.

Українські захисники повернулися з полону
Українські захисники повернулися з полону
фото: Telegram/Дмитро Лубінець
Українці після полону
Українці після полону
фото: Telegram/Дмитро Лубінець
Українські полонені повернулися додому
Українські полонені повернулися додому
фото: Telegram/Дмитро Лубінець

Як повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram, 2024 рік дав старт 49-му обміну. І нині вже 2828 захисників удома! Сьогоднішній обмін допоміг повернути 230 українських воїнів з полону.

Зокрема, як повідомило Міноборони РФ, Україна передала у відповідь 248 полонених окупантів.

Крім того, як заявило російське відомство, повернення російських військовослужбовців з полону стало можливим завдяки «посередницькій участі гуманітарного характеру Об'єднаних Арабських Еміратів».

Як повідомлялося, від серпня цього року обміни полоненими між Україною і Росією відбуваються як «польові» безпосередньо на лінії зіткнення, публічно інформацію про них не розголошують.

До слова, заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв’ю «Главкому» заявила, що колаборанти з так званих «Л/ДНР», які воюють на боці країни-агресорки, непотрібні та нецікаві під час обмінів. Більшість з них другий рік поспіль перебуває у полоні.

Нагадаємо, в Україні з’явився ще один табір для тримання військовополонених росіян. Він має назву «Захід 2» і створений на базі державної установи «Могилів-Подільська виправна колонія (№ 114)» у Вінницькій області. Відповідні зміни у єдиному реєстрі з’явилися 20 жовтня 2023 року.

У таборі «Захід 1», створеному на базі Миколаївської виправної колонії (№50) в селі Заклад Стрийського району військовополонених росіян утримують в розкішних умовах.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: