Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС. Ситуація складна

Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС. Ситуація складна
У місті застосовують «Гради»
скріншот із відео

Представники станції заявляють, що наразі на найбільшій АЕС Європи є реальна загроза ядерної небезпеки

Російські окупанти прорвалися до міста Енергодар і захопили територію найбільшої в Європі атомної електростанції – Запорізької АЕС. Перед тим вони її обстріляли, внаслідок чого відбулося займання будівлі навчально-тренувального центру та прохідної. Через активні бойові дії біля станції пожежники не могли прибути на територію АЕС, проте згодом рятувальників було допущено до місця займання.

10.30 – Під час оборони Енергодару Запорізької області від російських окупантів особовий склад Нацгвардії зазнав втрат, є загиблі та поранені. Як повідомили у МВС, кількість жертв серед українських військових встановлюється.

За даними правоохоронців, у районі міста зосереджено близько 90 одиниць ворожої техніки та підрозділи кадировців, які мали тепловізори та зброю для ефективного бою в нічних умовах.

Представники станції заявляють, що наразі на найбільшій АЕС Європи є реальна загроза ядерної небезпеки. Було відключено один блок.

10. 00 – В ЗСУ повідомляють, що в Енергодарі складна ситуація. План евакуації на випадок аварії на Запорізькій атомній електростанції готовий, але поки що нікого не евакуюють. Про це в телефонній розмові з ЗСУ зазначив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Наразі працює один енергоблок із шести. Персонал ЗАЕС контролює стан енергоблоків та слідкує за безпекою.

«Наразі майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації. По всій території Запорізької області, ситуація напружена і складна», – пишуть в ЗОВА.

7.10 - Державна інспекція ядерного регулювання України заявила, що майданчик Запорізької АЕС захоплений російськими військовими окупаційними силами.

7.01 – Міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив зранку 4 березня, що ситуація продовжує залишатися, але обстріли припинилися.

7.00 – Станом на 7:00 радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

Територіальними структурними підрозділами Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» проведені планові моніторингові дослідження радіаційного фону.

Встановлено, що радіаційний гамма фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон:

  • м. Енергодар - 9-12 мкР/год;
  • м. Мелітополь - 9-12 мкР/год;
  • смт. К-Дніпровка - 11.2 мкР/год;
  • м. Бердянськ, м. Оріхів, м. Токмак, смт. Чернігівка, смт. Андріївка - 12.5 мкР/год;
  • м. Пологи гамма фон 11-14 мкР/год;
  • м. Василівка 16 мкР/год.

6.20 – пожежу на Запорізькій АЕС ліквідовано. Жертв і постраждалих немає.

5.50 рятувальники ДСНС локалізували пожежу на Запорізькій АЕС.

5.00 – Ситуація на Запорізькій атомній електростанції 4 березня залишається вкрай складною. Про це о 5 ранку повідомив голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух на своїй сторінці у соцмережі.

«Ситуація продовжує залишатися вкрай складною. Керівництво станції та колектив докладають максимум зусиль, щоб мирний атом продовжував бути мирним!», – наголосив Старух.

На зображенні може бути: текст «DON'T LET ANOTHER CHORNOBYL HAPPEN ENERHODAR, the city with EUROPE'S BIGGEST NUCLEAR POWER STATION ISPREPARING AN INVASION STOP RUSSIA NO FLY ZONE OVER UKRAINE»

4.10 – З’явилося повідомлення в. о. генерального директора Запорізької АЕС Ігора Мурашова: ядерна безпека на ЗАЕС порушена.

«Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці», – йдеться в повідомленні «Енергоатому».

У іншому своєму дописі Старух повідомив, що за даними керівника ЗАЕС, горять приміщення учбового корпусу та лабораторно-побутового корпусу.

«Керівництвом станції прийнято рішення увімкнути захист. На щастя, адмінкорпус пошкоджено, але не загорівся. Колектив станції вживає усіх заходів для локалізації проблеми», – зазначив Старух.

Як раніше стало відомо, кадирівці увірвалися на Запорізьку АЕС. Станом на 3:25 йшов бій всередині з нацгвардійцями.

Вони намагатимуться замінувати АЕС. Про це повідомили працівники станції, пише «Уніан»

За словами атомників, так росіяни збираються шантажувати всю Європу.

Третій енергоблок Запорізької АЕС відключили від єдиної енергосистеми. Протипожежний стан на АЕС – в межах норми, повідомили в ДСНС.

Наразі працює тільки четвертий енергоблок.

3.48 - президент України Володимир Зеленський виступив з терміновим зверненням до українців та світу через атаку Росії на Запорізьку АЕС

3.24 на Запорізьку АЕС пропустили пожежників. Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Як стало відомо, енергоблок ЗАЕС перевели у стан ремонту, але ядерне паливо всередині реактора. Існує реальна загроза світових масштабів, наслідки спрогнозувати неможливо. Про це повідомив представник пресслужби АЕС Андрій Туз.

2.09 – на ЗАЕС вогнеборці не можуть почати ліквідацію пожежі через обстріли окупантів, які впритул розстрілюють рятувальників. О 2.09 зафіксоване влучання в перший енергоблок. Про це інформує «Енергоатом» у Telegram.

Обстріл ведеться із 300 одиниць техніки.

«Наразі момент вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст: Ростова-на-Дону та Краснодара», – йдеться в повідомленні представника пресслужби станції Андрія Туза.

screenshot-t.me-2022.03.04-02_20_20

Запорізька атомна електростанція палає в результаті обстрілів окупантами. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов.

«Загроза світовій безпеці! В результаті безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС в Європі, палає Запорізька атомна станція!», – заявив він.

Як повідомлялося, на підступах до Запорізької атомної електростанції 3 березня запеклі бої – українські військові давали відсіч російським окупантам, що просувалися до АЕС з метою захоплення. Про це повідомляв мер Енергодара Дмитро Орлов у Telegram.

«Вже більше години на підступах до Запорізької АЕС тривають запеклі бої. Наші ЗСУ тримають оборону», – написав він вночі, 4 березня.

Один зі співробітників Запорізької атомної електростанції записав відеозвернення, в якому заявив, що Росія веде вогонь по АЕС. Відповідне звернення опубліковано в Telegram-каналі ЗАЕС.

«Увага! Техніка Російської Федерації веде вогонь по Запорізькій АЕС. Існує реальна загроза ядерної небезпеки на найбільшій ядерній електростанції Європи. Вимагаємо припинити вогонь з важкої техніки по Запорізькій АЕС!», – наголосив він.

Унаслідок обстрілів виникла пожежа на Запорізькій АЕС.

Перед цим мер Енергодара повідомляв, що в напрямку атомної електростанції рухалася колона ворожої техніки, а в самому місті чутні гучні постріли.

Також він опублікував відео боїв.

Нагадаємо, ворог використовує «Гради» поблизу АЕС в Енергодарі.

Як повідомлялося, окупанти прорвалися у напрямку до АЕС в Енергодарі.

Читайте також:

Під час оборони Енергодару Запорізької області від російських окупантів особовий склад Нацгвардії зазнав втрат, є загиблі та поранені.

Як повідомили у МВС, кількість жертв серед українських військових встановлюється.

За даними правоохоронців, у районі міста зосереджено близько 90 одиниць ворожої техніки та підрозділи кадировців, які мали тепловізори та зброю для ефективного бою в нічних умовах.

Оборона міста продовжується.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: