Генсек НАТО відкинув прохання про постачання Україні касетних боєприпасів

Генсек НАТО відкинув прохання про постачання Україні касетних боєприпасів
Столтенберг: ми постачаємо артилерію й інші види озброєнь, але не касетні бомби
фото з відкритих джерел

Кулеба попросив надати Україні касетні боєприпаси

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкинув пропозиції щодо постачання Україні касетних боєприпасів. Про це він заявив каналу RTL/ntv на Мюнхенській конференції з безпеки 18 лютого.

«НАТО не рекомендував і не постачав цього типу зброї. Ми постачаємо артилерію й інші види озброєнь, але не касетні бомби», – сказав Столтенберг.

Під час Мюнхенської безпекової конференції міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних союзників надати Україні касетні боєприпаси. Голова зовнішньополітичного відомства зазначив, що у разі надання українським силам касетних боєприпасів, ці снаряди будуть використані виключно проти російської армії.

«Ми не є частиною конвенції, яка забороняє їх використання. Тому легально – жодних перешкод. І якщо ми отримаємо снаряди, вони будуть використані виключно проти російських військових сил», – сказав він.

Конвенція ООН щодо касетних боєприпасів, яка набула чинності у 2010 році, забороняє накопичення, передавання або використання касетних бомб, проте країни, які мають найбільші запаси такого озброєння (США, Китай і Росія), документа не підписали. На озброєнні США також є касетні боєприпаси, у яких елементи, що уражають, на відміну від касетних бомб, не вибухають і використовують для ураження тільки кінетичну енергію.

До слова, Генсек НАТО Єнс Столтенберг, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 лютого зустрінуться у Брюсселі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: