Стали відомі деталі можливої участі України у сертифікації «Північного потоку – 2»

Стали відомі деталі можливої участі України у сертифікації «Північного потоку – 2»
Будівництво «Північного потоку – 2» завершилося у вересні

Фото з відкритих джерел

У ФРН ухвалять рішення про участь Києва у сертифікації «Північного потоку – 2» до 14 листопада

Голова компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон розповів про те, що регулятор Німеччини ухвалить рішення щодо поданої Києвом заявки на участь у процесі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік – 2» до 14 листопада. Про це він повідомив у своєму Facebook-акаунті.

«Рішення очікується наступного тижня», – написав Макогон.

Окрім оператора ГТС, заявку на участь у сертифікації подав і «Нафтогаз». Наразі рішення щодо обох заявок все ще очікуються.

20 жовтня компанія «Оператор ГТС України« подала заявку німецькому регулятору на участь у сертифікації оператора газопроводу «Північний потік – 2». Тоді Макогон пояснив, що таким чином Україна намагається протистояти запуску проєкту.

Нагадаємо, гендиректор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Київ запропонував Росії продовжити газовий контракт на 10-15 років до закінчення угоди, що діє до 2024 року.

А 29 жовтня постачальник українського «Оператора ГТС» похвалився успішними поставками до Росії. Компанія Vorex LLC, яка продовжує брати участь у тендерах ТОВ «Оператор ГТС України» та перемагати в них, під час чергового подання документів похвалилася наявністю «аналогічних договорів» про постачання до Російської Федерації. Обидва договори укладено у 2020 році.

Тобто фактично постачальник обладнання для «Оператора ГТС» похвалився тим, що постачав газове обладнання російським компаніям, які пов'язані з «Газпромом», тим самим, з яким голова української державної компанії Сергій Макогон «бореться» у новинах.

Не вперше «Оператор ГТС» віддає перевагу російському ринку. Так, зокрема, 16 липня 2021 року підприємство закупило російські труби, що подорожчали, і не допустило до торгів українського виробника – про що говорять дані тендеру, опубліковані в системі Prozorro.

Читайте також:

Раніше Мінекономіки ФРН направило у Федеральне мережеве агентство (регулюючий орган) висновок про сертифікацію газопроводу «Північний потік – 2». У відомстві не побачили загрози в російському трубопроводі і визнали, що він не становитиме небезпеки для газопостачання Німеччини та Євросоюзу.

Регулятор ФРН продовжить аналіз відповідності «Північного потоку – 2» правовим приписам міжнародного об'єднання. Сертифікація російського газопроводу приблизно триватиме близько трьох місяців.

Раніше повідомлялося, що Данія підтримала Україну та виступила проти газопроводу

Водночас США заявили, що мають намір разом із зарубіжними союзниками добиватися зміцнення енергетичної безпеки України, а також скорочення ризиків, які надходять на адресу Києва від газопроводу «Північний потік – 2».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: