Відстрочка для тих військовозобов'язаних, кому нема 25. Соратник президента дав обіцянку

Відстрочка для тих військовозобов'язаних, кому нема 25. Соратник президента дав обіцянку
Веніславський: «Є розуміння певної соціальної несправедливості, коли громадяни до 25-річного віку, які є повністю придатними до військової служби, мобілізованими бути не можуть»
фото з відкритих джерел

Веніславський пообіцяв, що комітет з оборони обговорить законопроєкт, який пропонує вирішити колізію

Член комітету з національної безпеки та оборони Федір Веніславський зі «Слуги народу» стверджує, що комітет може радити парламенту ухвалити один з законопроєктів, які регулюють колізію з військовозобов’язаними до 25 років. Зокрема, йдеться про законопроєкт №11379 щодо відстрочки під час мобілізації військовозобов’язаним, які свого часу були визнані обмежено придатними за станом здоров'я. Про це йдеться в матеріалі «Главкома».

«Є розуміння певної соціальної несправедливості, коли громадяни до 25-річного віку, які є повністю придатними до військової служби, мобілізованими бути не можуть, а ті, хто в силу різних причин був визнаний обмежено придатним у воєнний час, після скасування обмеженої придатності визнаються на ВЛК придатними і можуть бути мобілізовані», – каже Веніславський.

Як виявилося, вік до 25 років (якщо ви не студент і не маєте відстрочки) – ще не гарантія того, що у вас не перевірять документи та не відправлять після цього на військово-лікарську комісію, а потім і на навчальний полігон. 

Разом зі скасуванням терміну «обмежено придатний» з’явилася колізія, через яку мобілізувати можливо не тільки з 25 років, а й раніше. Справа в плутанині в термінах, яка з’явилася після всіх змін у мобілізаційному законодавстві. Так, молоді люди, у яких при постановці на облік на певній призовній дільниці ВЛК не виявила проблем зі здоров’ям, отримали статус призовників і дійсно не підлягають призову до 25 років (лише на добровільній основі). А от ті, хто був визнаний «непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатний у воєнний час», згідно зі старою редакцією закону «Про військовий обов'язок і військову службу», підлягали взяттю на військовий облік як військовозобов’язані, що звільнені від призову на строкову військову службу.

Випадки, коли ТЦК вже під час дії нових мобілізаційних правил залучають до війська молодих людей, які ще не досягли 25 років та ніколи не служили в строковій армії і не навчалися на військовій кафедрі, є не поодинокими.

Водночас Міністерство оборони не підтримало законопроєкт №11379, який би виправив цю ситуацію, надавши право на відстрочку від мобілізації чоловікам до 25 років, які свого часу були визнані обмежено придатними. 

Читайте також: Мобілізація тих, кому до 25. Як виникла колізія і що з нею робити?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Голова комітету з правової політики Денис Маслов вважає, що відкритий судовий реєстр становить загрозу для нацбезпеки під час війни
Денис Маслов: Зеленський буде президентом до кінця війни. Дивно, коли Путіну підіграють наші політики Інтерв’ю
Аграрії проходять п’яту хвилю бронювання. Але резервувати 50% працівників, які дозволяє законодавство, практично вже немає з кого
Бронювання аграріїв. Кому вірити? Війна і право
Брак кваліфікованих спеціалістів-аграріїв битиме по продовольчій безпеці нашої країни
Всеукраїнська аграрна рада б’є на сполох: перед збором урожаю бракує комбайнерів і водіїв зерновозів
Згідно з новим законом про посилення процесу мобілізації в Україні, студенти-чоловіки вишів та закладів профтехосвіти, які навчаються за очною формою, не можуть бути мобілізовані
З 1 липня три категорії студентів можуть бути мобілізовані: перелік
Середній вік військовослужбовців Збройних сил України становить 30-35 років
Нардеп пояснив, чому Україна не знижує призовний вік
 Дані про несплачений ухилянтом штраф та, відповідно, блокування його рахунків, також будуть відображатися в Реєстрі «Оберіг»
ТЦК зможуть бачити дані про несплачений штраф та відкрите виконавче провадження ухилянтів
Кремль прагне уникнути другої хвилі мобілізації
Британська розвідка пояснила, чому РФ відправляє на війну мігрантів
За оцінками Міністерства юстиції, близько 27 тис  ув'язнених потенційно можуть скористатись правом на умовно-дострокове звільнення в обмін на службу у війську
Мінюст назвав кількість ув’язнених, що отримали дозвіл на мобілізацію до війська
На думку Сенцова, Україна має людський ресурс, але його бояться використовувати
Сенцов, який воює у складі бригади «Маґура», пояснив, чому війна може тривати ще 10 років
Дата публікації новини: