Коли стануть дешевше черешні та абрикоси. Експерт озвучив терміни

Коли стануть дешевше черешні та абрикоси. Експерт озвучив терміни
Ціна на черешню та абрикоси цього сезону буде високою
фото: ілюстративне

Аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Максим Гопка: «Великих передумов до зниження цін на абрикосів та черешню немає»

Незначного зниження цін на популярні серед українців фрукти слід очікувати не раніше кінця цього місяця. Про це в ефірі телеканалу «Суспільне» заявив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» УКАБ Максим Гопка, пише AgroPortal. 

«На внутрішньому ринку України тільки починають з’являтися черешня та абрикоси вітчизняного виробника. Цього року врожай надходить пізніше, ніж минулого, оскільки плодові дерева, котрі рано цвіли, постраждали через заморозки та грибкові хвороби» – пояснює експерт. Він також додав, що врожай абрикосів буде менше, ніж минулорічний. 

Максим Гопка зазначив, що подібна ситуація із ранніми сортами черешні, яким не вистачало тепла, а погодні умови стали причиною дрібних плодів. Зараз ранні сорти надходять з Миколаївської, Чернівецької та Закарпатської областей. Решта регіонів розпочнуть поставки за тиждень-два.

За його інформацією, зараз на гуртових базах вартість абрикосів становить від 80-120 грн/кг. На ринках та ярмарках – від 100 грн/кг.

Експерт також пояснив, що  близько 70% плодової продукції  – це імпорт. У травні загалом було імпортовано черешні, абрикосів та персиків обсягом 2,5 тис. т проти квітневих 50 т. Експерт пророкує, що в червні очікується зростання імпорту, який вже буде дешевшим, ніж у травні, оскільки обсяги продукції будуть більшими, а ціни на місцевих ринках – нижчими.

«Наразі великих передумов до зниження цін на абрикосів та черешню немає, оскільки переважна їх більшість – імпорт. Лише коли з'являться значні обсяги вітчизняної продукції, ціна може просісти на 15-20%, але це буде не раніше кінця червня − початку липня», − поділився прогнозом аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» УКАБ.

Нагадаємо, через повномасштабну війну українці залишилися без черешні з Мелітополя. Оскільки місто тимчасово під окупацією, тому врожай вивозить країна-агресор. На українських ринках наприкінці травня черешня та полуниця продавались по 500 грн за кілограм, а подекуди за імпортну черешню просилили і близько 1000 грн. Одним з визначальних чинників, що не дозволить цінам на черешню та полуниці «розігнатись» – потужний вплив на ринку господарств населення. Так, ці господарства продукують практично 90% полуниці, а це в середньому до 55 тисяч тонн та 95% черешні, що складає майже 60 тисяч тонн.

Читайте також: Коли впаде ціна на черешню. Експерти повідомили гарну новину

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: