Українці вперше відзначають День танкових військ: історія свята, привітання та листівки

Українці вперше відзначають День танкових військ: історія свята, привітання та листівки
Українські танкісти – це справжні герої: вони проявили бездоганну майстерність і мужність у боротьбі з російським агресором
фото з відкритих джерел

У 2023 році президент скасував святкування «радянського» Дня танкіста

14 вересня Україна відзначає День танкових військ. Це свято присвячене усім військовослужбовцям танкових військ, які з честю і відвагою захищають нашу країну.

Історія цього свята починається з періоду Радянського Союзу, а в Україні День танкіста було започатковано за указом президента Леоніда Кучми 1997 року на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників.

«Враховуючи бойові заслуги танкістів у роки Другої світової війни, та з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України в кращих традиціях попередніх поколінь постановляю: Установити в Україні свято – День танкістів, яке відзначати щорічно у другу неділю вересня», – йдеться в указі.

Україна стала однією з небагатьох країн, які розробляють та випускають танки – досить згадати, що найкращий танк Другої світової війни Т-34, і перший основний бойовий танк Т-64, були розроблені у Харкові.

У 2023 році дату свята було змінено за указом президента Володимира Зеленського. З цього року День танкових військ України відзначатимуть щороку 14 вересня.

Ці зміни зумовлені необхідністю вшанувати доблесть та героїзм солдатів-танкістів, які проявились у захисті свободи, незалежності та територіальної цілісності України, а також розпочати нові військові традиції. Наразі танкові війська є ключовою частиною ЗСУ.

З початком російсько-української війни сенс свята дещо змінився: українці ментально відокремилися від пропаганди СРСР, бо тепер мужні воїни боронять рідну країну від окупантів РФ.

Професійне свято всіх танкістів України раніше відзначалося в другу неділю вересня, проте з цього року зафіксовано дату - 14 вересня
Професійне свято всіх танкістів України раніше відзначалося в другу неділю вересня, проте з цього року зафіксовано дату - 14 вересня
фото з відкритих джерел

Сьогодні механізовані та танкові війська – основа Сухопутних військ України. Під час воєнних дій їхнє основне завдання – це захоплення й утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, а також відбиття ударів і прорив оборони противника, розгром ворожих військ. З чим танкові війська успішно справляються в нинішній воєнний час. 

Українські танкісти – це справжні герої. Вони проявили бездоганну майстерність і мужність у боротьбі з російським агресором. У День танкових військ ми дякуємо усім українським танкістам за їхню службу і відданість Батьківщині. Бажаємо їм міцного здоров'я, щастя та миру.

Українці вперше відзначають День танкових військ: історія свята, привітання та листівки фото 1

«Сьогодні день наших танкових військ. На відзначення саме української перемоги. Торік цими днями завершилася Харківська наступальна операція. Саме танкові підрозділи були одними з військ в основі ударного кулака ОСУВ «Хортиця». Українські танкісти подолали переважальну кількість бойових машин окупантів, знищили багато іншої ворожої техніки й затрофеїли 77 російських танків. Саме 14 вересня після стабілізаційних заходів був піднятий український прапор у звільненому Ізюмі. І тому саме 14 вересня Україна завжди відзначатиме професійну силу наших воїнів-танкістів», – написав президент Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що зараз танкові війська, як і завжди, сміливо й потужно захищають нашу державу, знищують окупантів і доводять, що українська сила нездоланна. «Дякую за вашу відвагу й непереможний характер», – звернувся до оборонців Зеленський.

Привітання

З Днем танкіста, любий друже!
Успіхів тобі в бою,
Але зичу тобі дуже,
Щоб служив ти в спокою!
Залишайся завжди сильним,
Мудрим будь, щоби броня
Залишалася у тебе
Не пошкоджена щодня!

***

Вітаю з Днем танкових сил! Бажаю міцних нервів, як гусениці. Бажаю повної обачності в житті, як у вежі. Бажаю надійного кохання, як броня! Будь сміливим, сильним, мудрим, невтомним і непереможним. І пам'ятай: танки бруду не бояться, а танкісти не бояться взагалі нічого! Бажаю успіхів і геройських вчинків, що вінчаються перемогою!

Українці вперше відзначають День танкових військ: історія свята, привітання та листівки фото 2

***

Вітаю з Днем танкіста!
Хай у небі буде чисто,
Хай у серці спокій запанує,
А рідня завжди тебе шанує.
Хай війна забудеться як страшний сон,
Сивина ще довго не торкнеться скронь.

***

З Днем танкіста! Бажаю завжди йти на прорив, домагатися перемоги та вірити у свої сили, бажаю, як найміцніша, найміцніша техніка – танк, бути найміцнішою, найсильнішою людиною, відважним, мужнім, сміливим чоловіком. Прагни й перемагай, кохай, бережи своє щастя і залишайся гордістю для близьких, для міста, для всієї країни.

Українці вперше відзначають День танкових військ: історія свята, привітання та листівки фото 3

***

З Днем танкіста! Бажаю завжди розчищати шлях до перемоги, бажаю скрізь прориватися, бажаю ніколи в собі не сумніватися, бажаю за своє гордо і сміливо битися. І нехай «глухо, як у танку» буде не про твоє життя, нехай кожен день готує для тебе свою удачу і браву битву, у якій ти, звичайно, переможеш.

***

Вітаю з професійним святом! Нині всі ми завдячуємо спокоєм та життям у мирних містах тобі та твоїм побратимам-танкістам. Дякую за роботу та щиро бажаю здоров’я, щастя та перемог – як на полі битви, так і в особистому житті!

Українці вперше відзначають День танкових військ: історія свята, привітання та листівки фото 4

***

З Днем танкіста! Нехай життя буде захищеним від невдач, бід, неприємностей і негараздів, немов броня танка. Бажаю ніколи не зустрічати на своєму шляху труднощі й неприємності, щоб всі рішення були правильними, а обраний шлях завжди вів до щастя.

***

Вітаю з Днем танкових військ! Бажаю завжди чітко бачити свої плани на майбутнє, хай дуло танка завжди буде спрямоване в ціль ворога. Без перешкод і труднощів рухатися звивистим шляхом, змітаючи все погане, наближаючись до світлого і яскравого життя – до Перемоги!

Читайте також: День танкістів. Зеленський змінив назву й дату свята

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: