Компанія Маска заборонила Україні використовувати Starlink у військових цілях

Компанія Маска заборонила Україні використовувати Starlink у військових цілях
Військові не зможуть керувати технікою з допомогою супутникового інтернету
фото з відкритих джерел

SpaceX: «Ми ніколи не хотіли, щоб термінали використовували в наступальних цілях»

Американська компанія SpaceX вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для керування дронами в регіоні під час війни з Росією. Про це заявила президент і головний операційний директор SpaceX Гвінн Шотвелл на конференції у Вашингтоні, повідомляє Reuters. 

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв'язок для захисту від російських військових, «ніколи не призначався для використання як зброя».

«Однак українці використали його ненавмисно і не в межах жодної угоди», – зауважила Шотвелл.

Пізніше в розмові з журналістами вона послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками.

Україна ефективно використовує дрони для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

«Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це. Є речі, які ми можемо зробити і вже робимо», – сказала жінка, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками.

За її словами, використання безпілотниками Starlink виходить за межі угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім'ям, які постраждали від російського вторгнення.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях», – сказала вона.

Як зазначається, компанія SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з'єднуючи з майже 4 тис. супутників, які компанія вже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Нагадаємо, від початку війни в Україну було завезено 25 тис. систем супутникового інтернету – в Україну їдуть термінали Starlink: скільки й куди.

Читайте також: ЗСУ формують перші у світі ударні роти безпілотників: деталі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: