«Ми усунули їх від влади!» Дональд Туск заявив про перемогу опозиції у Польщі

«Ми усунули їх від влади!» Дональд Туск заявив про перемогу опозиції у Польщі
Дональд Туск заявив, що готовий до створення коаліційного уряду з «партнерами»
фото з відкритих джерел

Дональд Туск: «Ми з нашими партнерами найближчим часом створимо новий, хороший, демократичний уряд»

За результатами парламентських виборів у Польщі, які відбулися 15 жовтня, опозиційна «Громадянська коаліція» колишнього прем’єра Дональда Туска набрала 31,6% голосів. Про це свідчать результати екзитполу. Попри те, що ще триває підрахунок голосів для встановлення офіційних результатів виборів, Туск заявив, що готовий до створення коаліційного уряду з «партнерами». Про це сказав під час виступу у виборчому штабі своєї політичної сили.

«Хочу подякувати всім, хто нас супроводжував. Спочатку були сотні людей, потім тисячі, а у фіналі цієї чудової кампанії нас стали мільйони. Це один із найпрекрасніших днів польської демократії. Я не сумніваюся, що цей день увійде в історію Польщі як світлий день. Як день, який відкриває нову еру: відродження нашої Республіки Польща», – виступив з емоційною промовою Туск.

«Цілу ніч ми спостерігатимемо за цими виборами. Як відомо, у приміщеннях сидять десятки тисяч людей. Вони охороняють, ніхто ці вибори у нас не вкраде. Ми будемо контролювати кожен голос. Ми з нашими партнерами найближчим часом створимо новий, хороший, демократичний уряд. Польща перемогла, ви перемогли», – не приховував радості Туск.

Як повідомлялося, результати екзитполів, які оприлюднили телеканали одразу по закриттю виборчих дільниць, виявилися несподіваними. Адже за багатьма прогнозами, владна коаліція на чолі з партією «Права і справедливість» мала з великим відривом перемогти «Громадянську коаліцію», натомість екзитпол каже про то різницею всього у 5,2%.

Відповідно до опитування виборців на виході з виборчих дільниць, п'ять партій зуміли подолати прохідний бар'єр для участі у Сеймі. «Право і Справедливість» може отримати 200 місць у парламенті. «Громадянська коаліція» може здобути 163 місця. Партія «Третій Шлях» має прогнозовані 55 місць, «Ліві» – 30 місць, а «Конфедерація» – 12 місць.

«Ми усунули їх від влади!» Дональд Туск заявив про перемогу опозиції у Польщі фото 1

За даними соціологічних опитувань, «Право і Справедливість» (ПіС) стала формальним переможцем виборів – 36,8%. Утім, цього недостатньо для формування більшості і, відповідно, уряду.

Раніше ми повідомляли, що права євроскептична політична сила «Конфедерація свободи і незалежності» (також відома як «Конфедерація») набувала популярності перед голосуванням у Польщі. Партія критикує владу за витрату державних коштів на допомогу Україні, а її прихильники ставляться з підозрою до українських біженців, яких прийняла Польща, і виражають занепокоєння щодо транспортування українського зерна до Польщі.

Читайте також: Доленосні вибори у Польщі. Які наслідки чекатимуть Україну в разі програшу Дуди

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: