Що відомо про Карлсона з Америки, який взяв інтервʼю у Путіна

Що відомо про Карлсона з Америки, який взяв інтервʼю у Путіна
Карлсон прилетів до Москви минулого тижня
фото: скрін із відео з соцмереж

Телеведучий повторював вигадки російської влади про американські лабораторії з виробництва біологічної зброї в Україні та стверджував, що Каховську ГЕС зруйнували українці

Скандально відомий колишній ведучий американського телеканалу Fox News Такер Карлсон приїхав до Москви задля інтерв'ю з російським диктатором Володимиром Путіним. «Главком» зібрав головне про журналіста та його візит до країни-агресорки.

У Росію прилетів Карлсон

Про те, що журналіст 1 лютого прилетів до Москви зі Стамбула, одним із перших розповів прокремлівський Telegram-канал Mash. Зокрема, пропагандисти опублікували фотографії Карлсона з аеропорту та Великого театру, куди телеведучий ходив дивитися балет «Спартак».

Російські державні ЗМІ регулярно відгукуються про Карлсона як про журналіста, який «говорить правду», і часто його цитують. За останній тиждень державні ЗМІ та z-канали країни-агресорки згадали Карлсона понад 2 тис. разів. Російська пропаганда стежила буквально за кожним кроком американця. 

Карлсон став першим західним журналістом, який узяв інтерв'ю у Путіна після початку повномасштабної російської агресії проти України. За словами американця, інтерв'ю буде показано у невідредагованому вигляді на його сайті й пізніше у соцмережі X, де Карлсон має величезну авдиторію. Журналіст стверджує, що адміністрація Байдена намагалася завадити організації цього інтерв'ю.

Найближчим часом у мережі з'явиться інтерв'ю з Путіним
Найближчим часом у мережі з'явиться інтерв'ю з Путіним
фото з відкритих джерел

Карлсон неодноразово із симпатією відгукувався про Володимира Путіна. Його політичні погляди поділяють багато консервативно налаштованих американців, незадоволених багатомільярдною підтримкою України. Карлсон також не приховує своєї антипатії до президента України Володимира Зеленського та називає його диктатором. Проте, за словами Карлсона, його команда звернулась з проханням про інтервʼю і до Зеленського.

Телеведучий звинуватив американські ЗМІ в «корупції» за те, що вони не хочуть розмовляти з Путіним і охоче публікують інтерв'ю з Володимиром Зеленським. Тож Карслон заявив, що всі медіа, які брали інтерв’ю в президента України – пропагандисти, а те, що робить він – це справжня журналістика. 

Головна телеведуча міжнародних новин CNN Крістіана Аманпур назвала ці заяви абсурдними: «Ми постійно просимо про інтерв'ю (з Путіним), ми це робимо вже багато років». Редактор BBC Стів Розенберг підтвердив, що видання за останні 18 місяців направило до Кремля кілька таких запитів і незмінно отримувало у відповідь «ні».

За словами Карлсона, організація його інтерв'ю з Путіним зайняла багато місяців, а робить він це виключно для того, щоб інформувати американців, представивши їм різні погляди. «Ми тут не тому, що любимо Володимира Путіна, ми тут тому, що любимо Сполучені Штати й хочемо залишатися квітучими та вільними», – сказав Карлсон, перебуваючи в Москві. За його словами, в Україні йде війна, яка змінила світ, а американці про неї знають замало.

Зауважимо, американський мільярдер та власник соцмережі Х Ілон Маск підтримав репостом відео проросійського пропагандиста Карлсона та пообіцяв не блокувати інтерв’ю з диктатором.

Хто такий Карлсон?

Такер Карлсон – один із найвідоміших у США тамтешніх рупорів російської пропаганди. Він є ультраправим республіканцем і прихильником Трампа. У 2021 році журнал Time назвав його найвпливовішим консерватором Америки. Карлсон виступає проти абортів, фемінізму, ЛГБТ і мігрантів. 

Карлсон відомий своїми заявами, що часто повторюють тези російської пропаганди
Карлсон відомий своїми заявами, що часто повторюють тези російської пропаганди
фото з відкритих джерел

Журналіст народився в Каліфорнії в сім'ї художниці Лізи Макнір та журналіста, колишнього глави «Голосу Америки» Діка Карлсона. Його мати мала алко- та наркозалежність, і Карлсон зненавидів її богемний спосіб життя (пізніше він і сам зіткнувся з алкозалежністю). Згодом Макнір розлучилася з чоловіком і поїхала до Франції, а сам Такер і його брат залишилися з батьком. 

Здобувши історичну освіту, Карлсон спробував вступити на службу до ЦРУ, але там його вважали надто недисциплінованим. Тоді Карлсон вирішив пов'язати своє життя із журналістикою: батько сказав, що «туди беруть усіх». Спершу Карлсон публікувався в невеликих консервативних виданнях, а потім почав регулярно писати колонки для мейнстрімних газет і журналів.

Такер Карлсон є республіканцем-консерватором, кумиром ультраправих і найвпливовішим прихильником Трампа
Такер Карлсон є республіканцем-консерватором, кумиром ультраправих і найвпливовішим прихильником Трампа
фото з відкритих джерел

На вершини популярності в США Карлсон злетів, ставши надзвичайно впливовою зіркою телеканалу Fox, де працював останні 14 років. А з 2016 до 2023 року він вів вечірнє політичне телешоу Tucker Carlson Tonight, авдиторія якого часом перевищувала 5 млн глядачів. Але його кар'єра на цьому телеканалі, який традиційно підтримує республіканців, завершилася досить раптово. Наприкінці квітня 2023 року Такера Карлсона було звільнено з Fox News.

Карлсон був найрейтинговішим ведучим каналу та американського кабельного телебачення загалом: його ефіри у прайм-тайм у середньому дивилися 3,5 млн глядачів. Він заробляв $15-20 млн на рік. Після відходу Карлсона рейтинги каналу знизилися майже вдвічі. Акції Fox Corporation впали на 5,2%, а загальна капіталізація знизилася на $800 млн.

Після звільнення Карлсоном зацікавилися російські пропагандисти. Медійна мережа Russia Today, якою керує пропагандистка Маргарита Симоньян, запропонувала Карлсону працювати у них, написавши про це пост у Х (Twitter). Пропагандист Володимир Соловйов теж запропонував Карлсону стати ведучим або експертом на його каналі «Соловьев Live».

Як відомо, 54-річний Такер Карлсон затято підтримує Дональда Трампа, виступає за різке скорочення нелегальної міграції в США, за неухильне дотримання права володіння зброєю, скептично ставиться до проблеми глобальних кліматичних змін, гендерної ідеології та деяких інших ліберальних ідей. 

Серед відомих політиків, у яких журналіст брав інтерв'ю останнім часом, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і Хав'єр Мілей, який став новим президентом Аргентини.

Такер Карлсон та Віктор Орбан
Такер Карлсон та Віктор Орбан
фото з відкритих джерел

Карлсон допоміг Трампу стати президентом

Коли наприкінці дев'яностих Дональд Трамп вперше роздумував про старт президентської кампанії, Карлсон назвав його «найогиднішою людиною на планеті». З того часу нью-йоркський мільярдер різко зрушив праворуч – і у 2016 році Карлсон підтримав його кандидатуру на республіканських праймериз через запеклу антимігрантську риторику та обіцянку заборонити в'їзд до країни жителям ісламських країн. Оскільки Fox News переважно дивляться виборці-республіканці, підвищена увага до Трампа сприяла його перемозі. Карлсон підтримував Трампа і після обрання, схвалюючи його антимігрантський націоналізм, економічний популізм та зовнішньополітичний ізоляціонізм.

Такер Карлсон і Дональд Трамп
Такер Карлсон і Дональд Трамп
фото з відкритих джерел

У серпні 2023 року Дональд Трамп, який відмовився йти на перші дебати претендентів на номінацію від Республіканської партії на президентських виборах 2024 року, дав інтерв'ю Карлсону. 46-хвилинна розмова у перші дні зібрала понад 200 млн переглядів на платформі X. Згодом Трамп заявив, що готовий розглядати кандидатуру колишнього телеведучого Fox News Такера Карлсона як свого віцепрезидента у разі свого обрання президентом США. 

Що відомо про Карлсона з Америки, який взяв інтервʼю у Путіна фото 1
фото з відкритих джерел

Російські фейки

Скандальний американець не цурається конспіративних теорій і, зокрема, заявляв, що уряд США має космічний корабель інопланетян, повторював вигадки російської влади про американські лабораторії з виробництва біологічної зброї в Україні, стверджував, що Каховську ГЕС зруйнували українці, і звинувачував Вашингтон у підриві газопроводів «Північний потік».

До початку повномасштабного вторгнення Такер Карлсон обурювався через надмірну увагу, яку США приділяють Україні, та захищав Путіна. У лютому 2022-го він кепкував із, на його думку, перебільшеної загрози нападу Путіна. 

«Можливо, варто запитати себе, оскільки все це стає досить серйозним, про що це насправді? Чому я так ненавиджу Путіна? Путін коли-небудь називав мене расистом? Він погрожував мене звільнити через незгоду з ним?.. Він намагається знищити християнство? Він їсть собак? Це справедливі запитання, і відповідь на кожне з них – ні. Володимир Путін нічого з цього не зробив. Так чому ж Вашингтон його так ненавидить?» – обурювався журналіст.

Володимира Зеленського Карлсон називав «маріонеткою адміністрації Байдена», «низькопробним коміком» та корумпованим політиком. «Справа тут у тому, щоб захищати демократію, але не щоб Україна була демократією. Це не демократія. Президент України заарештував свого головного політичного опонента. Він закрив газети та телевізійні канали, які наважилися його критикувати. Тож в американських термінах ви б назвали Україну тиранією. Але Джо Байден любить Україну. Тож Путін поганий, а війна хороша. Як цей конфлікт вплине на вас?» – запитував глядачів Карсон напередодні вторгнення.

Говорячи про опонента, Такер Карлсон, мабуть, мав на увазі Віктора Медведчука та пов’язані з ним канали. Хоча про те, що Зеленський переслідує опозиціонерів, Карлсон згадував кілька разів, однак жодного разу не знайшов часу, аби розповісти про зв'язки Медведчука з Росією. Натомість розкритикував тих, хто хвалить Зеленського за демократичність. 

Такер Карлсон повторює меседжі російської пропаганди
Такер Карлсон повторює меседжі російської пропаганди
фото з відкритих джерел

Додамо, що Такер Карлсон у своєму шоу присвятив декілька випусків «біолабораторіям США в Україні». Ведучий вимагав від американської влади пояснити, чому в Україні є «небезпечна біозброя». Він навіть цитував коментарі представника міністерства оборони Росії та міністра закордонних справ Китаю, які, за його словами, повинні прояснити те, про що бреше «пропаганда уряду США». Також Карлсон просував свою теорію, що США підтримуватимуть війну доти, «доки не буде знищено всю країну Україна, а мільйони українців не стануть біженцями».

Не обійшлося і без згадки про нацистів. Карлсон розповідав, що «Росія боролася з нацизмом і, як жодна інша країна, доклалася над перемоги над ним, тоді як Україна співпрацювала з нацистами». Здається, декому не завадило б повчити історію.

Після того, як Росія напала на Україну 24 лютого 2022 року, Такер Карлсон став звинувачувати у розв’язуванні війни США та особисто Джо Байдена. «Вторгнення в Україну – це принизлива поразка для Джо Байдена. Він наш лідер. Він поставив на карту репутацію цієї країни, мільярди доларів і всю силу уряду США, щоб не допустити вторгнення Путіна в Україну. Путін все одно вторгнувся в Україну, і Америку це принижує», – заявляв Такер Карлсон.

«Путін вторгся в Україну, тому що не хотів, щоб Україна вступала до НАТО. Звичайно, у Путіна були й інші мотиви. У людей завжди є кілька мотивів, але це головна причина вторгнення Росії. Росіяни не хочуть, щоб американські ракети стояли на їхньому кордоні. Вони не хочуть мати по сусідству ворожий уряд», – так ведучий пояснював дії Путіна. 

Був не задоволений Такер Карлсон і санкціями. Із випуску у випуск він повторював, що санкції не працюють проти Путіна, а б’ють по середньому класу Америки. Заступився Карлсон і за росіян. «Вони набагато бідніші, ніж два дні тому. Лише відносна жменька цих росіян відігравала роль у вторгненні в Україну. Багато з них виступали проти. Але всі вони страждають, оскільки їхня економіка руйнується. Можливо, Путін віддав наказ вторгнутися в Україну, але шестирічні дівчата в Санкт-Петербургу повинні заплатити за це ціну, тому що вони цього заслуговують. Їхні вісімдесятирічні бабусі також цього заслуговують», – іронізував Карлсон.

Читайте також: Карлсон, у якого зірвало дах. Історія телеведучого, звільненого з Fox News

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: