У Канаді вшанували пам'ять жертв катастрофи Boeing в Ірані

У Канаді вшанували пам'ять жертв катастрофи Boeing в Ірані
Вшанування пам’яті убитих в аварії літака Boeing 737-800 «Міжнародних авіаліній України» в Торонто
Фото: ЕРА

Жертвами збиття Іраном українського літака стали 63 канадці

У кількох містах Канади пройшли заходи зі вшанування пам’яті 176 загиблих внаслідок аварії літака Boeing 737-800 компанії «Міжнародні авіалінії України» в Ірані 8 січня. Серед них було 63 канадців.

Близько 2000 людей створили меморіал в актовій залі Університету Торонто. Учасники заходу виконали гімн Канади та найвідомішу патріотичну пісню Ірану.

Прем’єрміністр провінції Онтаріо, де розташоване місто Торонто, Даґ Форд, також висловив свої співчуття родинам загиблих.

«Моє серце крається через 176 невинних душ, які загинули в аварії рейсу PS752. Ми всі вражені й відчуваємо біль іранської громади. Жителі Онтаріо, Канади й усього світу оплакують загиблих разом із вами й вимагають справедливості для жертв цієї жахливої трагедії», — написав він у Twitter.

Ще один захід зі вшанування пам’яті відбувся в Університеті Альберти, що в місті Едмонтон, де навчалися й викладали деякі із загиблих канадців. На ньому були присутні близько 1700 людей, зокрема прем’єрміністр Канади Джастін Трюдо та міністр закордонних справ країни Франсуа-Філіп Шампань.

«Ви можете почуватися нестерпно самотніми, але ви не самотні. Цього вечора, завтра і на дальші роки уся ваша країна — з вами», — звернувся Трюдо до друзів і близьких жертв трагедії в спортивному залі університету, де й відбувався захід.

«Ми не заспокоїмося, поки не матимемо відповідей, поки не встановиться справедливість, а винні будуть притягнуті до відповідальності», — сказав канадський прем’єр.

Як відомо, робота по розшифровці бортових самописців збитого в Ірані Boeing МАУ буде проводитися в Україні.

До 19 січня тіла загиблих мають повернути в Україну. Український уряд виплатить родинам загиблих в авіакатастрофі в Ірані по 200 тисяч гривень допомоги.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у відеозверненні до українців запевнив, що пам’ять усіх загиблих в авіакатастрофі літака МАУ в Ірану буде гідно вшанована, усіх винних у трагедії покарають.

Як повідомлялося, військові Ірану взяли на себе повну відповідальність за збитий український літак.

У столиці Ірану розпочалися акції протесту після того, як влада країни визнала, що український літак у середу під Тегераном помилково збили іранські військові.

У суботу вранці, 11 січня, Іран офіційно визнав, що український літак МАУ, який летів із Тегерана до Києва, був «випадково» збитий ракетою. Іранські військові пояснили, що літак був помилково сприйнятий як ворожа ціль після того, як він повернув у бік одного з військових об’єктів.

Раніше Іран категорично заперечував збиття українського літака ракетою.

За інформацією джерел ЗМІ, Іран збив український літак двома російськими ракетами «Тор».

Boeing 737 авіакомпанії МАУ розбився неподалік від Тегерана приблизно через три хвилини після зльоту з аеропорту Імама Хомейні. На борту було 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: