Індія обмежила продаж свого стратегічного продукту

Індія обмежила продаж свого стратегічного продукту
Індія вирішила захистити внутрішні ціни на рис
фото: Bloomberg

Влада Індії ввела обмеження на постачання рису заради продовольчої безпеки

Індія ухвалила рішення запровадити додаткові обмеження на постачання рису з метою спробувати забезпечити свою продовольчу безпеку. Про це  пише агенція Bloomberg.

Цей крок Індії, можливо, ще серйозніше скоротить світове постачання зерна. Раніше стало відомо, що уряд країни ввів 20% експортного мита на рис і обмежив близько 80% його постачання за кордон.

Офіційною причиною встановлених обмежень називається забезпечення продовольчої безпеки Індії. Оскільки Індія є найбільшим експортером рису, ціни на нього на світових ринках можуть почати зростати.

«Завдяки цьому кроку внутрішні ціни впадуть, і це допоможе уряду контролювати продовольчу інфляцію»,  – упевнений президент Асоціації експортерів рису Крішна Рао. Він додав, що відбудуться повторні переговори між покупцями та продавцями щодо деяких контрактів. Зараз експортерам, які мали угоди до введення нового правила, як і раніше, буде дозволено відвантажувати зерно.

 Зараз Індія обмежила продажі за кордон усіх сортів не басматі, на які припадає близько 80% її загальних поставок рису. Його частка у світовій торгівлі рисом становить близько 40%.

Азійські ціни на рис злетіли до максимуму майже за 15 років на початку цього місяця і можуть зрости далі, підвищуючи витрати для таких імпортерів, як Філіппіни та деякі африканські країни. Нещодавні протекціоністські заходи Індії узгоджуються з її агресивними зусиллями щодо зниження місцевих цін на продовольство напередодні виборів на початку наступного року. Прем’єр-міністр Нарендра Моді балотуватиметься на третій термін.   

Рис є основним продуктом харчування для приблизно половини населення світу. Обмеження в Індії відбувається в той час, коли ціни на продовольство все ще високі через війну Росії в Україні, а нестабільна погода в усьому світі загрожує поставкам зерна та олійних культур. Існують побоювання, що крок Індії щодо забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки вдарить по кількох бідніших країнах, які все ще намагаються оговтатися від економічної кризи, спричиненої Covid. 

На пропарений рис припадає приблизно третина загальних поставок рису в Індії. Країна вже заборонила експорт подрібненого рису та білого рису без басматі, обмежила поставки пшениці та цукру, а також обмежила зберігання деяких культур. Індія також розглядає можливість скасування 40% мита на імпорт пшениці та продажу помідорів, цибулі та зерна з державних резервів для покращення місцевих поставок.

Нагадаємо, на світових ринках очікується подорожчання цукру. Причина – намір Індії з жовтня заборонити експорт цього продукту. До такого рішення владу країни підштовхнула посуха – відсутність дощів знизила врожайність тростини. Раніше ж заборону на експорт цукру запровадила й Україна – втім, подорожчання продукту в ній також очікується. Про рішення Індії повідомляє Reuters.

«Очікується, що Індія заборонить заводам експортувати цукор, починаючи з жовтня – вперше за сім років зупинивши постачання. Річ у тім, що відсутність дощів знизила врожайність тростини», – йдеться в повідомленні.

Підкреслюється: відсутність Індії на світовому ринку, ймовірно, призведе до підвищення базових цін на біржах Нью-Йорка та Лондона. Тим більше, що на них цукор «вже торгується поблизу багаторічних максимумів». Це здорожчання, наголошується, зі свого боку, «викличе побоювання подальшого зростання цін на світових продовольчих ринках».

Читайте також: Світові ціни на цибулю різко підскочили, і все через проблему однієї країни

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

У Керченській протоці морський дрон протаранив російський танкер
Удар по російському танкеру біля Криму: що наразі відомо (фото)
Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук
Командувач Повітряних сил Микола Олещук привітав колег із професійним святом
Саудівська Аравія розглядає глобальне зібрання в Джидді як шанс заявити про себе як про мирного посередника у війні в Україні
У Саудівській Аравії почалися мирні переговори щодо України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба
Кулеба відкинув побоювання уряду Німеччини щодо передачі Україні ракет Taurus
В Україні виник дефіцит фахівців в одній галузі
В Україні виник дефіцит фахівців в одній галузі
Уряд виділив понад мільярд гривень на посилення оборони у кількох областях
Уряд виділив понад мільярд гривень на посилення оборони у кількох областях
Україні треба повернути її суверенне право на вільну морську торгівлю
Європейська бізнес Асоціація закликала відкрити «зелені коридори» для всієї української продукції до портів ЄС
У трубній промисловості відновлення морських шляхів скоротить собівартість продукції і дозволить повернутися до довоєнного випуску
Федерація роботодавців України закликала світ допомогти Україні з розблокуванням портів для всіх видів продукції
Біженці, які живуть у Чехії, не надто прагнуть повертатись до України
Скільки українських біженців готові повернутися додому з Чехії: шокуючі результати опитування
Дата публікації новини: