Головний рабин України помітив, як Ізраїль змінив позицію щодо війни в Україні

Головний рабин України помітив, як Ізраїль змінив позицію щодо війни в Україні
фото з відкритих джерел

«Ми, як єврейський народ, який пройшов жахи Холокосту, не можемо стояти осторонь, коли український народ сьогодні піддається геноциду»

Відносини України та Ізраїлю змінилися в кращу сторону, чималу роль у цьому відіграло українське посольство. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив головний рабин України Моше Асман.

Нині Ізраїль сам перебуває у такій ситуації, коли безпека – понад усе. А це постійні теракти, постійне оточення ворогів – Росія шантажує Ізраїль «Хезболлою», Іраном, Сирією. Проте Ізраїль дещо переглянув погляди щодо війни в Україні.

«Я постарався якнайбільше пояснювати ізраїльським лідерам, політикам та державним діячам, що треба збільшити допомогу Україні. Я ще до виборів зустрічався з нинішнім прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньягу і казав йому, що на сьогодні Іран, який хоче знищити єврейську державу, є великим союзником і найкращим другом Росії, постачає туди безпілотники, які потім може спрямувати на Ізраїль. А Росія натомість допомагає йому ядерними технологіями, фахівцями тощо. Тобто це загроза не лише для України, а й для Ізраїлю.

І Ізраїль, здається, почав це розуміти й дуже серйозно ставитися, відбувся певний поворот у свідомості. Ми як єврейський народ, який пройшов жахи Холокосту, не можемо стояти осторонь, коли український народ сьогодні піддається геноциду. Це наш моральний обов’язок. І я зробив свій невеликий внесок у те, аби Ізраїль змінив позицію», – наголосив Моше Асман.

Коли Київ відвідував міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен, рабин провів з ним цілий день. І голова українського МЗС Дмитро Кулеба сказав йому особисто, що відносини з Ізраїлем геть змінилися – поступальний рух пішов.

«Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук робить дуже багато, намагається стукати у всі двері. До нього навіть погано ставилися, але він продовжував свою справу і, можливо, його роль також є у тому, що досягнуті ці зміни. І дай Боже, щоби він досяг успіху. Щиро кажучи, йому нелегко, бо попередній ізраїльський уряд не дуже допомагав Україні і я навіть з’ясував, як це блокувалося. З нинішнім правим ізраїльським урядом, звісно, все інакше. Я сам робив усе, аби він повернувся до України – зустрічався з усіма лідерами партій, які зараз складають коаліцію, і всі вони, у принципі, за Україну», – зауважив Моше Асман.

Нагадаємо, посольство України в Ізраїлі закликало ізраїльський уряд змінити свою позицію щодо РФ та підтримати Україну оборонними засобами у боротьбі з агресором. У дипломатичному представництві кажуть, що «всі суперечливі висловлювання Беньяміна Нетаньягу були спрямовані на виправдання повної бездіяльності Ізраїлю щодо забезпечення захисних заходів України останні півтора року».

Як відомо, Ізраїль не хоче передавати Україні свою зброю з двох причин, безпосередньо пов'язаних з Росією та Іраном. Нетаньягу зазначив, що в питаннях військової допомоги Україні Ізраїль від початку перебуває в особливій ситуації, яка відрізняється від становища Польщі, Німеччини, Франції та інших країн-партнерів України. 

Раніше повідомлялося, що в Україні зберуться єврейські лідери зі всього світу.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: