Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на арешт Лукашенка? Деталі від DW

Міжнародний кримінальний суд видасть ордер на арешт Лукашенка? Деталі від DW
Уряд Литви вимагає від Міжнародного кримінального суду розслідувати частину злочинів Лукашенка
фото: ТАСС

Юристи наголошують, що процеси в міжнародних інституціях можуть тривати дуже довго

Литва зібрала докази злочинів режиму Олександра Лукашенка та передала їх до Міжнародного кримінального суду (МКСК) в Гаазі. Видання DW повідомило, чи може суд видати ордер на арешт білоруського диктатора.

«Прокурор МКС Карім Хан у своїй заяві вже підтвердив отримання литовського звернення, однак це не означає автоматичний початок розслідування», – йдеться у матеріалі.

Як зазначає адвокат, наразі є три варіанти розвитку подій: прокурор може почати розслідування, а може відмовити в розслідуванні, або буде тривале вивчення цих матеріалів прокурором у порядку попереднього вивчення.

Видання пише, що якщо прокурор усе ж таки почне розслідування ситуації щодо Білорусі, то вже від нього самого залежатиме, що відбуватиметься в рамках розслідування.

«Потрібно розуміти, що МКС здійснює індивідуальне кримінальне переслідування, тобто там обвинувачують не режим загалом, а видають ордери на імена конкретних обвинувачених. Прокурор оцінить отриману інформацію й ухвалить рішення, чи є підстава, щоб видати ордер на арешт конкретних осіб», – каже юристка-міжнародниця, експертка Білоруського гельсінського комітету Катерина Дейкало.

Водночас юристи наголошують, що процеси в міжнародних інституціях можуть тривати дуже довго і не завжди приводять до бажаного результату.

«У зв'язку з цим голова НАУ Латушко (який працював над збором документів проти Лукашенка, – Главком), упевнений у тому, що МКС видасть ордер на арешт Лукашенка, закликає до участі й інші держави-члени МКС, на території яких перебувають білоруси, які покинули Білорусь через репресії», – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, що Литва зібрала докази злочинів режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка та передала їх до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. У зверненні мовиться, що Литва має всі підстави вважати, що з 1 травня 2020 року і досі за вказівками «вищих посадових осіб білоруських політичних, правоохоронних та військових органів» проти громадян Білорусі скоюються злочини. Зокрема йдеться про депортацію, переслідування та інші злочини проти людяності. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: