Ніч виборів у Туреччині: підрахунок голосів виборців триває (оновлено)

Ніч виборів у Туреччині: підрахунок голосів виборців триває (оновлено)
фото з відкритих джерел

Цього дня було побито рекорд в історії Туреччини  – за попередньою інформацією ЗМІ, явка виборців становила 93,6% 

У Туреччині о 17:00 завершилося голосування на виборах президента та депутатів парламенту. Усі виборчі дільниці у країні закрилися. На виборчих дільницях у країні розпочався підрахунок бюлетенів.

Нагадаємо, що претендентів на пост глави держави троє, але головні перегони  між нинішнім президентом країни Реджепоп Таїпом Ердоганом та лідером Республіканської народної партії Кемалем Киличдароглу, який навколо себе об'єднав опозицію.

Станом на 23.00. Відкрито 93% вибочих скриньок.  Реджеп Тайїп Ердоган отримує на даний момент 49,9% голосів виборців, Кемаль Киличдароглу  – 44,3%, Сінан Оган – 5,3%. За партію Народний альянс віддали голоси 50,5% виборців, за опозиційний Національний альянс проголосували 34,6%. 

новій скрин 23.jpg (88 KB)

 

На своїй сторінці  у Twitter, головний суперник Ердогана лідер Республіканської народної партії Кемал Киличдароглу також повідомив, що спочатку за владу нібито проголосувало 60% виборців, а зараз цей показник опустився нижче 50. Що, в свою чергу, може свідчити про певні маніпуляції від провладних членів виборчих комісій. 

«Закликаю спостерігачів на місцях та представників виборчих комісій не залишати своїх місць. Ми не будемо спати цієї ночі, мої люди. Я попереджаю Центральну виборчу комісію YSK, ви повинні забезпечити введення даних у провінціях», – написав він.

Водночас чинний президент країни Реджеп Тайїп Ердоган перебігом виборів задоволений. У своїх соцмережах він написав що вибори були позитивними та демократичними. 

«Незважаючи на те, що вибори пройшли в такій позитивній та демократичній атмосфері, поспішне оголошення результатів у той час, коли ще триває підрахунок голосів, було б узурпацією національної волі», – написав Ердоган.

«Ми раді, що підрахунок голосів, що триває, відображає волю нашого народу. Прошу всіх своїх колег та соратників не залишати скриньки для голосування до офіційного підбиття підсумків, що б не сталося», – додав він.

Станом на 21.00  Згідно із інформацією видання Sozcu, відкрито 66% вибочих скриньок.  Реджеп Тайїп Ердоган має 51,4% голосів виборців, Кемаль Киличдароглу  – 42,7%, Сінан Оган – 5,3%. За партію Народний альянс віддали голоси 53,9% виборців, за опозиційний Національний альянс проголосували 32,1%.  Турецькі журналісти повідомили, що поки що скриньки у великих  містах таких як Стамбул та Анкара не були відкриті.

новые сундуки.jpg (91 KB)

Станом на 20.00  Реджеп Тайїп Ердоган має 52,2% голосів виборців, Кемаль Киличдароглу  – 41,9%, Сінан Оган – 5,3%. Відбувається підрахунок голосів на парламентських виборах у Туреччині. Ось останні результати станом на 20.00. Так, за провладний Народний альянс віддали голоси 57,2% виборців, за опозиційний Національний альянс поки що нарахували 29,3% 

golos.jpg (80 KB)

Станом на 19.30 відбулась обробка голосів із 26% скриньок.  Згідно з останніми даними, за чинного президента проголосувало 46,8% виборців, за опозиційного кандидата Киличдароглу  – 47,3%, за Сінана Огана  – 5,3% виборців.

Водночас, відомий турецький  журналіст Фатіх Алтайли на своїй сторінці у соцмережі, повідомив, що  провладна партія Ердогана нібито не задоволена проміжними результатами, і уже вимагає перерахунку голосів у певних округах, тому, ймовірно, результати будуть  публікуватись із певною затримкою.

Станом на 19.00 за результатами підрахунку голосів після 16% розкритих скриньок, за Ердогана проголосувало  – 57,5%, за Киличдароглу  – 37,4%, за Сінана Огана  – 5,3% виборців.

фото депутати.jpg (40 KB)

Варто зазначити, що громадяни обирали президента, який має правити країною в найближчі п'ять років, а також 600 депутатів парламенту.Голова ЦВК Туреччини Ахмет Єнер заявив, що негативних моментів у ході голосування зафіксовано не було. Виборцям було видано 2 бюлетені: за президента та депутатів. ЦВК Туреччини вжила необхідних заходів для проведення голосування в 11 провінціях країни, які постраждали від лютневих землетрусів.

У голосуванні на закордонних дільницях могли брати участь понад 3,4 млн. осіб. Для них були сформовані виборчі комісії у 73 країнах та 156 іноземних представництвах. Процес голосування у закордонних представництвах Туреччини завершився 9 травня.

Screenshot_6.jpg (80 KB)

Загалом у країні було встановлено 191 885 урн для голосування. У Туреччині та за кордоном проголосували понад 64,1 мільйона виборців. Близько 4,9 мільйона людей голосували вперше.  Згідно із даними турецького видання Sozcu, було побито рекорд в історії Туреччини з явкою 93,6% виборців.

Виборці могли проголосувати з одним із офіційних документів, що засвідчують особу. Оголосити попередні результати голосування обіцяють уже вночі. Остаточні підсумки мають бути опубліковані 19 травня в офіційній газеті. 

Медіа заборонено повідомляти про часткові результати до 18:30 за місцевим часом, який збігається з київським. Екзит-поли у країні не проводять.цик.jpg (94 KB)

 

Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган віддав свій голос в одному з районів Стамбула, а після того вирушив до Анкари.  Його ключовий опонент, основний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу, та третій кандидат Сінан Оган голосували в Анкарі. 

едик.jpg (64 KB)

Киличдароглу після голосування зазначив у коментарі ЗМІ, що «усім нам не вистачало демократії» та висловив сподівання, що «у цю країну прийде весна і весна завжди триватиме».  Якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів, президентські перегони визначать переможця у другому турі 28 травня.

Нагадаємо, деякі громадяни дуже оригінально підійшли до  голосування, і перетворили його на свято. Приміром, у турецькому місті Дюздже тренер збірної з тайського боксу Мухаммед Бішгін прискакав на голосування на коні,  у костюмі яничара, також у  Стамбулі голосували людина-Павук та чоловік із власним столом. 

Читайте також: Квіти, булочки та хвилювання: репортаж із Туреччини, яка обирає нову владу (фото, відео)

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: