Транзит товарів між Росією і Калінінградом знову опинився під загрозою

Транзит товарів між Росією і Калінінградом знову опинився під загрозою
Банк, який обслуговує калінінградський транзит, планує припинити операції з Росією
фото з відкритих джерел

Калінінградський транзит зіткнувся з новою проблемою

Литовський банк, який обслуговує весь транзит між Росією і Калінінградом, планує з 1 вересня припинити проводити банківські операції з Росією. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Тимчасовий повірений у справах Росії в Литві Сергій Рябоконь заявив, що передав ноту МЗС Литви щодо ситуації з банком.

«Я вчора був у литовському МЗС... я передав їм особисто ноту по «Шяуляй банку» – розберіться, до 1 вересня ще є час, ви ж дозволили калінінградський транзит, ви ж зняли всю напруженість... То навіщо ж ви, виходить, готуєте другий удар по вантажному транзиту?» – заявив російський дипломат в ефірі телебачення.

Як відомо, Європейська комісія 13 липня опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з Росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізничним транспортом.

Після закінчення перехідного періоду п'ятого пакета санкцій ЄС проти Росії, через Литву заборонялося перевозити цемент, спирт, дерево, скло, алюміній, вироби з паперу, гіпс та інші товари російського походження. Раніше Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС.

26 липня транспортна блокада Калінінграда фактично була завершена – перший поїзд до російського регіону пройшов через Литву та прибув до пункту призначення. Компанія вантажних перевезень LTG Cargo, що належить «Литовській залізниці» (Lietuvos gelezinkeliai), заявила про відновлення транзиту підсанкційних товарів між Росією і Калінінградом 22 липня.

Нагадаємо, 17 червня губернатор російського регіону Антон Аліханов заявив про обмеження залізничного транзиту вантажів через Литву до Калінінградської області заявив. Транзит підсанкційних товарів литовською територією припинився у ніч з 17 на 18 червня.

У МЗС Литви пояснили, що заборона на транзит продукції зі сталі та чорних металів між основною територією Росією та Калінінградською областю РФ через Литву запроваджена в рамках виконання санкцій ЄС.

Згодом Литва поширила обмеження на перевезення санкційних товарів до Калінінграда і на вантажний автомобільний транзит.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: