«КДБ фіксував все». Архів СБУ пояснив, де можна побачити усі документи про аварію на Чорнобильській АЕС

«КДБ фіксував все». Архів СБУ пояснив, де можна побачити усі документи про аварію на Чорнобильській АЕС
Документи, які стосуються катастрофи на Чорнобильській АЕС, повністю розсекречені
фото: glavcom.ua

Керівник архіву СБУ: «Все, що відбувалося у Прип’яті, КДБ фіксував, починаючи з етапу будівництва Чорнобильської АЕС»

Керівник архіву СБУ Андрій Когут повідомив, що у виданих архівом СБУ книжках про Чорнобиль зібрано до пів тисячі документів. Вони висвітлюють історію АЕС від її побудови і до 1991 року.  З цих документів можна дізнатися  про рівень контролю з боку КДБ за суспільством у СРСР.

У інтерв'ю «Главкому» Когут розповів, що ці документи збережені і завдяки ним ми можемо бачити, як КДБ фіксував, хто живе у Прип’яті, скільки націоналістів, скільки євреїв, хто веде листування з закордоном, хто випиває тощо.

«За цими документами можна подивитися, як жило зразкове соціалістичне містечко і як КДБ фіксував це життя. КДБ стежив за всіма процесами, починаючи від етапу будівництва, хто був серед будівельників, скільки з них були раніше засуджені за різні антирадянські заклики та дії, чи були в когось у родині депортовані. Ці факти показують рівень контролю з боку КДБ за суспільством», – пояснив архіваріус.

Очільник Архіву СБУ наголосив, що це не увійшло до серіалу про Чорнобиль від HBO, бо воно і не могло увійти, оскільки фільм побудований на історіях людей. І навантажувати його важливими, з точки зору дослідника, але не для глядача, моментами буде переобтяженням. Проте, на думку Когута, серіал достатньо близький до реальності. «Звісно, слід зважати, що це художній серіал і у ньому є невеликі погрішності. Та загалом атмосферу він передає», – зазначив експерт.

Когут зауважив, що деталі, згадані у серіалі, дійсно підтверджуються документами.

«Пам'ятаєте, був момент, коли вбивали тварин? І солдат заходить до хліва, а там  жінка доїть корову? Жінка йому й каже: «Ви не вбили нас голодом, ми вижили, а хочете зараз?». Не факт, що саме такий діалог справді відбувався, але по Києву КДБ фіксував листівки, у яких було написано, що аварію на ЧАЕС влаштовано спеціально, щоби убити всіх українців як не голодом, то атомом. Вочевидь, через брак інформації такі чутки ходили. А сцена з коровою – художнє опрацювання того, що насправді було зафіксовано КДБ», – пояснив Когут.

Очільник архіву розповів, що книгу архівних документів про Чорнобиль неможливо купити, але в електронному форматі її можна безкоштовно завантажити з сайту архіву СБУ. «Книга видана за кошт Інституту національної пам’яті. Вона не для широкого загалу, а швидше для дослідників», – додав Когут.

Нагадаємо, у  Верховній Раді днями представили основні положення стратегії розвитку Чорнобильської зони до 2032 року, яку нещодавно схвалив Кабінет Міністрів України. Про це йдеться у повідомленні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Раніше повідомлялося, рейдові групи з представників Держекоінспекції, Держагентства лісового господарства та лісівників ДП «Ліси України» виявили незаконні вирубки дерев у Чорнобильській зоні. Завдані збитки оцінюються у 70 млн грн, а за рік вони сягають мільярда

До слова, у 7-му річницю Чорнобильської катастрофи, Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету «Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська». 

Читайте також: Медведчук і КДБ, вбивство Івасюка та прохання Жириновського. Інтерв'ю з директором архіву СБУ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: