Три роки тому була створена єдина помісна Українська православна церква

Три роки тому була створена єдина помісна Українська православна церква
15 грудня Українська помісна церква відзначає річницю Об’єднавчого собору, який відбувся у 2018 році
фото з відкритих джерел

Сьогодні Блаженніший Епіфаній очолить богослужіння у Михайлівському Золотоверхому соборі

Три роки тому 15 грудня на Об'єднавчому соборі українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії продовжують перехід до Помісної церкви.

15 грудня 2021 року о 12:00 у Михайлівському Золотоверхому соборі у Києві, який є кафедральним храмом Київського митрополита звершать подячний молебень.

Богослужіння очолить предстоятель Православної церкви України – Блаженніший Епіфаній у співслужінні єпископату та кліриків.

Нагадаємо, що 15 грудня 2018 року у Києві відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков, що оголосив про створення в Україні незалежної православної церкви, де був обраний предстоятель Православної церкви України з титулом – Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

У соборі взяли участь понад 40 ієрархів від УПЦ Київського патріархату та 12 ієрархів від УАПЦ.

Українська православна церква отримала Томос про автокефалію у січні 2019 року. Після цього Константинополь став вважати Православну церкву України єдиною визнаною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала в складі Вселенського патріархату з 10 століття.

Із 11 жовтня 2018 року, коли відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московської церкви, в Україні УПЦ МП більше не існує.

У листопаді 2020 року патріарх Варфоломій заявив, що ієрархи РПЦ в Україні (УПЦ МП) вже не є місцевими правлячими єпископами і знаходяться в юрисдикції Вселенського патріархату через відмову від входження до складу ПЦУ. Також митрополит Онуфрій вже не розглядається Константинополем як канонічний митрополит Київський, а лише як ієрарх, що проживає в Києві.

За словами патріарха Варфоломія, Українська православна церква з січня 2019 року є єдиною канонічною автокефальною церквою на території України.

До слова, нещодавно Московська церква у Лаврі зібрала з'їзд ворогів українського Томосу. Крім того, Московська церква згадала Сатану через Томос і пообіцяла Порошенку пекло.

Також нагадаємо, що Православна Церква України нагадала про головні свята грудня.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: