УПЦ МП стала на захист своїх митрополитів, звинувачених у роботі на Росію

УПЦ МП стала на захист своїх митрополитів, звинувачених у роботі на Росію
Московський патріархат заявив, що кримінальні провадження щодо його священників ґрунтуються на «сумнівних доказах»
фото: Центр інформації УПЦ/Facebook

УПЦ МП рахує свої зруйновані церкви та убитих священників, проте продовжує гнути промосковську лінію

Церква Московського патріархату в Україні вважає, що кримінальні провадження щодо її ієрархів, духовенства та вірян ґрунтуються на «сумнівних доказах». Про це йдеться у повідомленні Центру інформації УПЦ (МП) щодо сьогоднішнього засідання у Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанії) під головуванням митрополита Онуфрія.

Керуючий справами Української православної церкви (МП) митрополит Антоній заявив, що у 2023 році «вперше в новітній історії УПЦ» почастішали факти кримінального переслідування ієрархів, духовенства та вірян. Він підкреслив, що «великий резонанс» викликали судові процеси над митрополитами Тульчинським і Брацлавським Іонафаном, Вишгородським і Чорнобильським Павлом, Черкаським і Канівським Феодосієм, Банченським Лонгином.

УПЦ МП стала на захист своїх митрополитів, звинувачених у роботі на Росію  фото 1

«У всіх цих випадках підстави притягнення до кримінальної відповідальності та докази, якими обґрунтовують обвинувачення, мають сумнівний характер», – заявив митрополит. 

Нагадаємо, представника УПЦ (МП) митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі та підтримці Росії у війні. Нещодавно СБУ провела у нього вдома обшук у рамках кримінального провадження. Митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло отримав підозру від СБУ одразу за двома статтями. Його підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та виправданні збройної агресії РФ (ст. 436 ККУ).

Митрополит Черкаський і Канівський Феодосій отримав від Служби безпеки України підозру через те, що заперечував збройну агресію РФ проти України та виправдовував дії загарбників. У 2020 році він віддав розпорядження створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном РПЦ, де вихваляв московських священиків, які допомагають агресору, а також закликав до об’єднання релігійних громад у війні проти України.

Підозру митрополиту Банченському Лонгину оголосили у травні. За інформацією СБУ, під час літургій він зневажливо висловлювався щодо ПЦУ, називаючи її «церквою антихриста» та «сатанинською» – такі слова можуть розпалювати ворожнечу і знецінювати почуття вірян. Встановлено, що він порівнював дії чинної влади з насильницькими кампаніями проти церкви на прикладі часів комунізму. Також він робив заяви, зміст яких у загальному контексті є вираженим спонуканням припинити: «войну протів Бога, протів церкви господнєй і протів народа украінского, щоби припинити знущання і дискримінацію УПЦ».

В той самий час, як московських ієрархів в Україні звинувачують у пропаганді війни, вони самі визнають її руйнівні наслідки щодо своїх церков та священників. Зокрема, митрополит Антоній визнав, що через дії російських загарбників загинули 14 священнослужителів, 20 кліриків отримали поранення, а ще п’ять вважаються зниклими безвісти.

Крім того, зруйновано 119 храмів та молитовних приміщень, пошкоджено 329 храмів, зруйновано або значно пошкоджено 30 монастирів УПЦ (МП). Не дивлячись на усе це, Московський патріархат продовжує виправдовувати свої священників, які пропагують «руський мір», та безпідставно звинувачує правоохоронців у начебто незаконному їх переслідуванні.

До слова, патріарх Кирило, глава Російської православної церкви, яка зараховує УПЦ МП до свого лона,  закликав росіян йти на війну проти України. За його словами, сьогодні перед Росією стоїть завдання вийти переможницею з тієї боротьби, яку проти неї розв’язали «сили зла».

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада України підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з РФ. Рішення підтримали 267 народних обранців, при цьому деякі з них вимагали не голосувати за законопроєкт, погрожуючи карою Божою.

Шостий апеляційний адміністративний суд встановив, що УПЦ МП з’єднана з Помісними православними церквами через Російську православну церкву (РПЦ). Зокрема, Українська православна церква Московського Патріархату у своєму управлінні керується постановами Архієрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року. Про це йдеться в матеріалі «Главкома» «Хто працює під брендом «УПЦ»? Суд поставив крапки на «i».

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Викриття секретних даних окупантів та поява реєстру педофілів. Головне за 29 листопада
Викриття секретних даних окупантів та поява реєстру педофілів. Головне за 29 листопада
Обшуки у Почаївській лаврі та демобілізація військових. Головне за 30 листопада
Обшуки у Почаївській лаврі та демобілізація військових. Головне за 30 листопада
Під час літургій митрополит зневажливо висловлювався щодо ПЦУ
Московська церква в Україні просить молитися за здоров'я митрополита, який цілувався з Януковичем
Митрополит Павло Лебідь в залі печерського райсуду, 29 листопада
Суд продовжив запобіжний захід митрополиту УПЦ МП Павлу
Патріарх Кирило змусив росіян молитися на Путіна (відео)
Патріарх Кирило змусив росіян молитися на Путіна (відео)
Представник УПЦ МП у суді добивався спростування інформації, поширеної телеканалом
УПЦ МП – ворожа структура. Адвокат митрополита Павла зробив сенсаційне зізнання
Всі заходи пройшли з дотриманням чинного законодавства
Представники УПЦ МП покинули собор на Тернопільщині: допомогла поліція (фото)
Навіщо було йти додому до митрополита Павла? Священника ПЦУ розлютили зауваження українців
Навіщо було йти додому до митрополита Павла? Священника ПЦУ розлютили зауваження українців
Настоятелем громади був призначений архімандрит Ісаакій (Зінкевич)
Храм у Бучі відрікся від Московського патріархату та перейшов до ПЦУ
Дата публікації новини: