Скандал на Ізмаїльському ринку: мовний омбудсмен відреагував

Скандал на Ізмаїльському ринку: мовний омбудсмен відреагував
Продавчиня спецій на Ізмаїльському центральному ринку вимагала використовувати російську або узбецьку мову при спілкуванні
фото з відкритих джерел

Інцидент трапився декілька тижнів тому на Ізмаїльському центральному ринку

У результаті мовного скандалу, що виник нещодавно на Ізмаїльському центральному ринку, влада взяла під контроль ситуацію та вирішила провести перевірку щодо дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Про це йдеться у відповіді Уповноваженого із захисту державної мови на запит від жительки Саф’янівської громади, яка стала свідком порушення мовного закону.

Інцидент трапився декілька тижнів тому на Ізмаїльському центральному ринку. Продавчиня спецій вимагала від жительки Саф’янівської громади Наталії Осики використовувати російську або узбецьку мову при спілкуванні. Наталія відмовилася, посилаючись на Закон України, який зобов’язує використовувати державну мову в обслуговуванні. У відповідь на це продавчиня почала ображати та назвала її нацисткою. Деякі інші продавці ринку встали на захист Наталії, визначивши цей випадок як порушення мовного закону.

Так, Наталія звернулася до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. У відповіді йдеться про те, що ухвалено рішення про здійснення державного контролю за застосуванням української мови на Ізмаїльському центральному ринку відповідно до першого абзацу частини 1 статті 56 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».Тарас Кремінь підкреслив, що це рішення прийнято на підставі інформації, наданої Наталією Осикою, і результатів інших звернень громадян.

Уповноважений також зазначив, що розглядається питання щодо притягнення до адміністративної відповідальності продавчині. Очікується, що перевірка буде проведена не лише щодо мови обслуговування, але й вивісок торгових точок на ринку.

Відповідь Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя на звернення Наталії Осики
Відповідь Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя на звернення Наталії Осики
фото: Facebook/Наталія Осика

Нагадаємо, за дев'ять місяців 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення мовного закону

Раніше зірка «Довбуша», актор Олексій Гнатковський пояснив, чому українська мова та культура важлива під час війни.

До слова, відомий бізнесмен звинуватив військового «у розколі суспільства» через українську мову.

Читайте також: «Російськомовні громадяни» – хто це і як їх розпізнати? Що кажуть юристи і мовознавці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: