Польща змінила умови допомоги українським біженцям

Польща змінила умови допомоги українським біженцям
Президент Польщі підписав зміни до закону щодо допомоги біженцям
фото із відкритих джерел

Строк легального перебування у Польщі продовжено до 30 вересня 2025 року

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на її території. Ця поправка продовжує термін легального перебування українців у Польщі, повідомила пресслужба канцелярії президента Польщі.

Отже, термін легального перебування українських біженців продовжується з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025 року. Це дозволить українцям надалі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Поправка передбачає виплату допомоги на виховання та допомоги «Добрий старт» залежно від того, чи вчиться дитина в польському закладі освіти, та визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови.

Крім того, новий закон передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов’язаний пред'явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR треба буде подавати «негайно після прибуття» до Польщі.

Також з 1 липня громадяни Польщі, які прийняли біженців з України, котрі перебувають в особливо складній ситуації, можуть отримати фінансову підтримку, проте лише на підставі договору з місцевою владою.

Водночас, згідно з законодавчими змінами, з 1 липня приватні орендодавці не отримуватимуть пільг, пов'язаних із компенсацією витрат на проживання та харчування біженців. Додатково передбачається запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

Нагадаємо, що проєкт поправок до закону у травні 2024 року ухвалив польський парламент.

Читайте також: Польща пояснила, які біженці з України не отримають допомогу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: