Стало відомо, яким примудрощам навчають французькі генерали українських військових

Стало відомо, яким примудрощам навчають французькі генерали українських військових
Українці проходять військові навчання у Франції
фото: Politico

Навчання від французьких військових було адаптовано під реальні умови війни в Україні 

Французькі інструктори навчають своїх українських військових навикам штурму окопів і бою піхоти, зокрема ведення бою в умовах міської та лісової місцевості. Військові імітують поранених солдатів та вчать усім видам атаки на ворога. Про це йдеться у публікації Politico.

«Окрім військової тактики, Україна звернулася до Франції з проханням підготувати майбутніх солдат до того, щоб витримувати суворі умови на полі бою та діяти в холодному та шумному середовищі за умов браку сну. У траншеях розкидані туші мертвих тварин, щоб українці звикли до запаху смерті», – повідомили французькі офіцери. 

Зазначається, що тренування на військовому полігоні у сільській місцевості Франції передбачають раптові нічні атаки, використання безпілотників для імітації загроз із повітря, штурми окопів та міські бої. Як звітують коротко та влучно французькі офіцери: «Щоб зробити українців більш смертоносними та, водночас, непомітними для вбивства противником». 

«Коли вони (українські військовослужбовці – «Главком») прибудуть на фронт, обов'язково відбудеться шок, і моя роль обмежити цей шок», – заявив один з інструкторів капітан Ксав'є.

Він додав, що французькі інструктори також використовують артилерію та гранати, щоб імітувати авіаудари та побачити, як українці реагують на поранених солдатів. «Ключовий рефлекс, якому вчать французи, – це якнайшвидше піти з вулиць і сховатися», – сказав капітан Ремі, який проводив тренування з ведення бойових дій у міських умовах. «Вулиця означає смерть», – додав він. 

Курс підготовки для сил ЗСУ був суттєво змінений після того, як його розкритикували українські військові, і тепер включає адаптацію до умов війни без повітряної переваги, оскільки Київ його не має. Франція зобов'язалася цього року навчати 7 тис. українців, як у Франції, так і в Польщі через Місію Європейського союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM), йдеться в статті.

Влітку українці назвали західне навчання частково непридатним для війни, у якій вони воюють. Хоча вони високо оцінили інструкції з тактики піхоти та окопів, вони сказали, що проблема полягає в тому, що методи НАТО передбачають перевагу в повітрі, якої українці не мають. 

Навчання українських військових коштує Франції близько 300 мільйонів євро, йдеться у звіті парламенту. Але французька армія також виграє. «Це в наших інтересах, підрозділи також проходять навчання, і це сприяє їхній підготовці, це взаємовигідна ситуація», – сказав підполковник Евен.

Він пояснив, що довгий час навчання у Франції було зосереджено на боротьбі з повстанцями, що було корисно в таких місцях, як Малі та Афганістан. Війна в Україні змінила це. 

«Усі повертаються до окопів», – зазначив підполковник Евен, який керує табором, додавши, що окопи, побудовані для українців під час навчань, потім повторно використовують для навчання французьких військ. «Ми усвідомлюємо, що завтрашня війна також пов’язана з цим, і це навички, які ми повинні опанувати ще раз», – зазначив він. 

До слова, Франція виділить ще 200 мільйонів євро для фонду підтримки України, щоб дозволити українській армії продовжити закуповувати французьке озброєння. Про це повідомляє агентство France Presse з посиланням на міністра оборони країни Себастьяна Лекорню. Він додав, що французький уряд, зі свого боку, забезпечить виділення відповідних кредитів на цю суму, що дозволить українській армії продовжити закуповувати французьке озброєння.

Читайте також: Україна підписала контракт із французькою оборонною компанією: коли зброя надійде на фронт

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: