Що чекати світу від нового президента Ірану? Аналіз журналістів Financial Times

Що чекати світу від нового президента Ірану? Аналіз журналістів Financial Times
Іран отримав нового президента після смерті Раїсі
фото із відкритих джерел

Financial Times: Перемога Масуда Пезешкіана не може приховати той факт, що країна стикається з кризою легітимності

Масуд Пезешкіан переміг на президентських виборах в Ірані. На Заході вітали б менш ворожу риторику з боку Ірану, але навряд чи новий президент країни, реформатор Масуд Пезешкіан, зможе досягти потрібних змін. Про це пише Financial Times з посиланням на джерела.

«Ми слухаємо слова Пезешкіана з великим інтересом, але час слів минув. Нам потрібно бачити дії», – сказав газеті один високопоставлений західний дипломат у Тегерані.

За його словами, відносини Заходу та ісламської республіки можуть покращитися лише після змін у таких сферах, на які фактично не поширюється вплив президента. Серед них – ядерна програма Ірану, підтримка їм груп бойовиків на Близькому Сході (наприклад, ліванської «Хезболли») та продаж безпілотників Росії.

На Заході сумніваються, що Пезешкіан зможе добитися змін з цих питань, оскільки вони у віданні верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї та Корпусу вартових ісламської революції (КСІР).

Пезешкіан, як зазначає Financial Times, у ході передвиборчої кампанії пообіцяв відновити взаємодію з США та європейськими державами для переговорів щодо ядерної зброї, домогтися зняття санкцій, щоб підтримати економіку країни, послабити соціальні обмеження, зокрема цензуру в Інтернеті та правила для жінок, наприклад щодо носіння хіджабу. Попри це він дав зрозуміти, що підпорядковується Хаменеї, пише газета.

Нагадаємо, позачергові вибори президента в Ірані відбулися після загибелі в травні в авіакатастрофі Ібрахіма Раїсі, обраного 2021 року.

Відомо, що 69-річний Пезешкіан був депутатом меджлісу (парламенту) з 2008 року (обіймав зокрема посаду віце-спікера). У минулому очолював МОЗ (2001-2005), він кардіохірург; до політичної кар'єри протягом п'яти років керував Тебрізським університетом медичних наук. Подавав документи на участь у президентських виборах 2021 року, але не був допущений.

Як зазначає CNN, з 30,5 мільйонів голосів, підрахованих у другому турі в п'ятницю, Пезешкіан набрав 53,6%, випередивши ультраконсерватора Саїда Джалілі, який набрав 44,3% голосів, повідомляє державне телебачення Press TV. Явка виборців склала 49,8%, У першому турі явка виборців на президентських виборах була найнижчою з часів створення Ісламської Республіки в 1979 році.

Під час переможної промови в Тегерані в суботу Пезешкіан подякував іранському народу та пообіцяв служити «голосом безголосих». «Я слуга народу Ірану. Ми будемо служити вам, дорогий народ нашої країни», – сказав Пезешкіан на місці поховання імама Хомейні, лідера ісламської революції 1979 року в Ірані та засновника Ісламської Республіки Іран.

Читайте також: «Люди на вулицях жебракують»: Кандидат в президенти Ірану жаліється на санкції Заходу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: