Дружина Клюєва рятує статки в Україні, суди всіляко сприяють

Дружина Клюєва рятує статки в Україні, суди всіляко сприяють
Поки Андрій Клюєв переховується в Росії, його дружина Жанна при підтримці вправних юристів переписує цінну нерухомість та інше родинне майно
фото з відкритих джерел

Тільки за останній рік дружина підсанкційного політика «витягнула» з-під арешту дорогу земельну ділянку та квартиру

Дружина колишнього глави Адміністрації президента України за часів експрезидента Віктора Януковича, бізнесмена Андрія Клюєва, Жанна Клюєва рятує цінне родинне майно, у цьому їй допомагають суди. Про це йдеться у матеріалі «Главкома» «Реванш Клюєва. Акомпанує… Антикорупційний суд».

Поки Клюєв переховується в Росії, його дружина при підтримці юристів переписує цінну нерухомість та інші статки, один за одним виводить активи з-під судових арештів. А допомагає у цьому Вищий антикорупційний суд, аби виставити віп-підозрюваного жебраком, з якого у разі вироку суду не буде що стягувати у дохід держави.

Наприкінці вересня 2023 року Вищий антикорупційний суд скасував арешт земельної ділянки площею 0,6 га, що в елітному селі Козин під Києвом. Власником ділянки у реєстрі записано Андрія Клюєва.

Вищий антикорупційний суд скасував арешт 60 соток землі в Козині, що під Києвом
Вищий антикорупційний суд скасував арешт 60 соток землі в Козині, що під Києвом
витяг із судової ухвали

Згадану земельну ділянку було арештовано у лютому 2023 року у рамках кримінального провадження, де фігурує ексвисокопосадовець.

Земельна ділянка під Києвом повертається до сім’ї Клюєвих
Земельна ділянка під Києвом повертається до сім’ї Клюєвих

У травні захист Клюєва почав спроби обнулити ситуацію. Проте апеляційна інстанція пояснила: арешт майна допускається з метою забезпечення конфіскації у разі ухвалення вироку у цій справі.

Суддя Київського апеляційного суду Дар’я Таргоній 19 липня 2023 року винесла зміни до судового рішення семирічної давнини за наполяганням Жанни Клюєвої. Як повідомляв «Главком», у травні 2016 року столична апеляція затвердила мирову угоду про поділ майна Жанни і Андрія Клюєвих. Офіційно заможна пара не стала розлучатися. Проте, за словами Жанни Клюєвої, яка була позивачем у цій справі, вони з чоловіком проживають окремо і не можуть самостійно поділити нажите майно. Суд визнав за дружиною Клюєва право власності на будинок площею 2,3 тис. кв. м, вісім земельних ділянок загальною площею 9,73 га, дві квартири і три автівки. Натомість Андрій Клюєв вдовольнився цінними паперами австрійської компанії SLAV Handel Vertretung und Beteiligung AG номінальною вартістю 575 тис. євро, що зберігаються на депозитному рахунку в UniCredit Bank в Австрії.

Через шість років з часу рішення про поділ майна Жанна Клюєва попросила Київський апеляційний суд внести уточнення. Вона заявила, що земельна ділянка площею один гектар (це одна із семи ділянок, які відійшли дружині Клюєва) у Козині, відображена у рішенні від 2016 року, насправді складається з двох ділянок: 0,4 га (кадастровий номер 3223155400:05:114:0094) і 0,6 га (кадастровий номер 3223155400:05:114:0092).

Дружина Клюєва рятує статки в Україні, суди всіляко сприяють фото 1
дані кадастрової карти

Апеляційний суд вніс зміни. Це відкрило шлях для скасування арешту земельної ділянки площею 0,6 га в антикорупційному суді.

Разом із тим, інші земельні ділянки Клюєва, житловий будинок та автомобіль Mercedes-benz SL 55, 2004 року випуску досі під арештом, який було накладено ще у січня 2015 року. Проте Жанна Клюєва весною 2023-го з допомогою адвокатів здійснила спробу через суд одержати доступ і до цих активів. Уже в липні цього року Клюєва та її юристи отримали ще одну перемогу. Вищий антикорупційний суд зняв арешт з квартири Жанни Клюєвої. Його було накладено у березні 2016 року у кримінальній справі її чоловіка Андрія Клюєва. Адвокат дружини експолітика стверджував, що нерухомість куплена у 2007 році, тобто задовго до скоєння можливих протиправних дій підозрюваним Клюєвим. Також захисник переконував слідчого суддю, що арештоване майно є серед переліку активів, які столична апеляція закріпила за Жанною Клюєвою у справі про поділ майна.

Слідчий суддя Ярослав Шкодін, ухвалюючи рішення на користь дружини Клюєва, зауважив: арешт може бути накладено на частину цієї квартири, оскільки нерухомість є спільним майном позивача та підозрюваного. На момент публікації матеріалу правоохоронці не оскаржували рішень антикорупційного суду, щоб запобігти виведенню з-під арешту майна Клюєва.

Нагадаємо, за часів президентства Януковича Клюєв обіймав посади першого віцепрем’єр-міністра і секретаря Ради нацбезпеки і оборони. Він відігравав ключову роль у розгоні учасників Євромайдану, який врешті й закінчився поваленням Януковича та усунення Партії регіонів з політичного Олімпу. Сам Клюєв, як і його шеф, у 2014-му накивав п’ятами до Росії, де й досі мешкає.

Остання публічна згадка про цього діяча датується 3 жовтням 2023 року. Ряд російських ЗМІ повідомили, що Клюєва шпиталізовано до московської лікарні у важкому стані. За даними анонімного російського телеграм-каналу, у нього начебто було діагностовано двобічну пневмонію, медики ввели пацієнта у медикаментозну кому і підключили до апарату штучної вентиляції легень.

В Україні Андрій Клюєв перебуває у розшуку. Правоохоронці звинувачують ексчиновника в організації виведення понад 195 млн грн бюджетних коштів на користь приватних підприємств. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Посадовців Вінницького ТЦК допомагали ухилянтам уникнути мобілізації
На Вінниччині затримано посадовців ТЦК, які допомагали ухилянтам втекти за кордон
Київські депутати зустрілися з громадою під стінами міськради
Скільки коштів цьогоріч Київ виділить на допомогу ЗСУ? Відповідь міськради
Нацбанк з 3 жовтня 2023 року переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу
Нацбанк впроваджує гнучкий курс долара із завтрашнього дня
Невдоволення киян пов'язане з тим, що «вийшла недокомунікація»
КМДА пояснила, навіщо вводить нові правила оплати проїзду у транспорті
Чоловіку загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна
СБУ підозрює ексочільника «Київводоканалу» в масштабному розкраданні бюджетних коштів
Допомога надаватиметься до лютого 2024 року
ООН надасть українцям адресну допомогу на понад $120 млн: хто може розраховувати на гроші
Рада спростила процедуру списання військового майна
Рада спростила процедуру списання військового майна
Голові Тернопільської облради Головку повернули чужі кошти, вилучені під час обшуку – ЗМІ
Голові Тернопільської облради Головку повернули чужі кошти, вилучені під час обшуку – ЗМІ
НАБУ і САП повідомили колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву про підозру
Справа Коболєва: ВАКС продовжив запобіжний захід ексглаві «Нафтогазу»
Дата публікації новини: