Верховна Рада ухвалила в цілому закон про перезавантаження БЕБ

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про перезавантаження БЕБ
Згідно із законом, нового голову БЕБ обиратиме комісія з шістьох членів
фото з відкритих джерел

Ухвалений закон відповідає вимогам міжнародних партнерів та бізнесу

Народні депутати прийняли в цілому законопроєкт про внесення змін до закону України «Про Бюро економічної безпеки України» щодо удосконалення роботи органу (#10439). Відповідне рішення ухвалили 239 народних обранців, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

«Текст погоджений з партнерами. З незалежним відбором нового голови БЕБ, переатестацією та кадровим відбором. За участю іноземних експертів та українського бізнесу. Можна було краще, але вже молодці» – каже він.

Народні депутати прийняли в цілому законопроєкт про внесення змін до закону України «Про Бюро економічної безпеки України»
Народні депутати прийняли в цілому законопроєкт про внесення змін до закону України «Про Бюро економічної безпеки України»
фото: Telegram/Ярослав Железняк

Що передбачає ухвалений закон

За словами Железняка, нового голову БЕБ обиратиме комісія з шістьох членів, де половина міжнародні експерти з правом вирішального голосу. Натомість переатестація проводитиметься комісією, куди ввійдуть шестеро представників від новообраного директора БЕБ і шестеро представників від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища.

Так само три наступні роки працюватимуть кадрові комісії: шість від БЕБ та шість від партнерів за пропозицією українського бізнесу.

Крім того, законопроєкт передбачає гарантовану незалежність директора Бюро економічної безпеки на рівні НАБУ/САП/НАЗК.

Нагадаємо, Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив до другого читання нову версію законопроєкту про реформу Бюро економічної безпеки. За відповідне рішення проголосували 20 членів комітету. Зокрема вчора, 19 червня, профільний комітет Верховної Ради схвалив непогоджений з міжнародними партнерами текст законопроєкту про Бюро економбезпеки.

Раніше голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю «Главкому» пояснив, що проблема із прийняттям закону про БЕБ полягає у розбіжностях, які виникають під час його обговорення Кабміном із залученням бізнесу і партнерів на майданчику комітету.

До слова, посли держав «Групи семи» в листі до керівництва українських органів влади застерегли від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам європейської інтеграції та програми Міжнародного валютного фонду.

Як повідомлялося, група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді альтернативний урядовому законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки. За словами депутата Ярослава Железняка, законопроєкт передбачає прозорий конкурс на обрання керівника та добір персоналу БЕБ за участю міжнародних експертів, політичну незалежність органу, а також повне перезавантаження всього складу Бюро.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Депутат вважає законопроєкт «інвестицією у майбутнє», який принесе Україні «економічну стабільність, розвиток та процвітання»
Скільки б довелося платити за бездітність: аналіз скандального законопроєкту
Україна потребуватиме щонайменше 300 млрд грн до кінця поточного року
Україна планує підвищити податки задля фінансування армії – нардеп
Збір платитимуть особи, які не мають дітей, мають одну дитину або двох дітей
Нардеп пропонує ввести податок на бездітність: зареєстровано законопроєкт (оновлено)
Майбутній вигляд Хмельницької атомної електростанції після будівництва п'ятого і шостого й добудови третього і четвертого енергоблоків, квітень 2024
На Хмельницькій АЕС планують добудувати два енергоблоки: чому громадськість проти
Підвищення акцизів, а відповідно і цін на паливо, відбуватиметься в кілька етапів
Ціни на бензин і дизель різко зростуть – скільки коштуватиме пальне
Багатодітні батьки з числа військовозобов’язаних повинні надати ТЦК договір із колишніми дружинами, де прописати свою роль в утриманні неповнолітніх дітей
Відстрочка від мобілізації. Нардеп розказав про «сюрприз», який чекає багатодітних чоловіків у ТЦК
У 2019 році Мар’яну Безуглу обрали народною депутаткою ІХ скликання у 217-му окрузі
«Дракониха» у Верховній Раді. Феномен депутатки Мар’яни Безуглої портрет депутата
Фракція «Слуги народу» вимагає від Леоніда Ємця скласти повноваження голови комісії з питань регламенту
Скандал у Київраді. Соратник Порошенка «дожартувався» до того, що «Слуги народу» оголосили бойкот
Повідомляється, що Дмитрієв нібито отримав легке поранення і потрапив до шпиталю, який пізніше атакував безпілотник
ЗСУ на війні ліквідували ексдепутата від партії Путіна (фото)
Дата публікації новини: