П'ята доба пожежі на нафтобазі в Ростовській області: влада мовчить, місцеві вірять, що «все під контролем»

П'ята доба пожежі на нафтобазі в Ростовській області: влада мовчить, місцеві вірять, що «все під контролем»
Пожежа на нафтобазі у Пролетарську триває п'яту добу
фото: DW

Евакуюватися жителі Пролетарська поки що не планують, бо вважають, що все під контролем та загрози розповсюдження вогню немає

Нафтобазу у Пролетарську Ростовської облсті Росії гасять уже п'яту добу.

Мешканка Пролетарська Світлана розповіла кореспонденту російського інтернет-видання 161.RU, що у місті відчувається сильний запах гару, тому вона ходить у марлевій пов'язці. Всі вікна та двері закриває, щоб дим не просочувався до приміщення. Ще у вівторок мешканці розповідали, що ходять без масок.

«Ходімо в масках. Вікна, двері всі зачинені. Кажуть, що вже в Ростові наш дим видно», – каже жінка.

Інша місцева мешканка Ангеліна розповіла кореспондентам, що у Пролетарську «чисте та свіже повітря». Вона пояснює це тим, що до її району дим не доходить.

Губернатор області у вівторок повідомляв, що до гасіння пожежі залучили літаки Іл-76. Але ані Ангеліна, ані Світлана звуків літаків у їхніх районах не чули. За словами Світлани, у небі літали два вертольоти, які забирали поранених рятувальників.

«Літаки не чути. Ви знаєте, було два вертольоти – забрали тяжко поранених. А літаки... Немає точної інформації, були вони у нас чи був літак-розвідник. Якщо навіть прилетять літаки з піною, вони нічого не зроблять, бо бочки горять і постійно вибухають, там багато вогню та диму», – розповіла Світлана.

Волонтери у місті продовжують збирати допомогу для пожежників. Везуть все: від їжі до медикаментів та одягу.

«Ми щодня щось збираємо. У місті вже не було протиопікових якихось засобів. Дівчата їздили до Сальська на своїх машинах, скуповували все. Потрібно все: від трусів, шкарпеток до сигарет, вологих серветок» , – розповіла Світлана.

Раніше один з місцевих мешканців повідомив журналістам, що територію навколо нафтобази оточено, дороги в районі перекрито.

Пожежа у Пролетарську триває п'яту добу
Пожежа у Пролетарську триває п'яту добу
фото: скриншот відео з соцмереж

Евакуюватися жителі Пролетарська поки що не планують, бо вважають, що все під контролем та загрози розповсюдження вогню немає. Декому просто нема куди евакуюватися.

Священники російської православної церкви з Волгодонської єпархії здійснюють молебний спів та читання акафіста неподалік місця пожежі у Пролетарську
Священники російської православної церкви з Волгодонської єпархії здійснюють молебний спів та читання акафіста неподалік місця пожежі у Пролетарську
фото з соцмереж

Учора, 21 липня, на допомогу російським пожежникам прийшли священники російської православної церкви з Волгодонської єпархії, які здійснили молебний спів та читання акафіста неподалік місця пожежі. 

Зауважимо, що у Telegram-каналі російського міністерства з надзвичайних ситуацій – жодної інформації про стан ситуації у Пролетарську. Там пишуть про оздоровлення дітей колаборантів з тимчасово окупованої Донеччини, про пошук пари, яка загубилася на Алтаї та святкують день прапора РФ. І жодної згадки про пожежу у Пролетарську.

Не є  пожежа у Ростовській області головною темою і для російського «Інтерфаксу». «Тасс» та «Риа Новости» теж оминають цю тему. Губернатор Ростовської області Василь Голубєв востаннє писав про пожежу у Пролетарську ще у вівторок, 20 серпня. Тоді він повідомляв, що для гасіння пожежі у Пролетарську безперебійне водопостачання забезпечують два пожежні поїзди, а також 5 магістральних ліній, також на прилеглу територію провели два скидання води літаками Іл-76 МНС Росії.

Голубєв також прозвітував, що загрози розповсюдження вогню на житлові будинки немає. У місті відкрили пункт тимчасового розміщення, для відпочинку рятувальників, на місці чергують медики. Наразі в медустановах Ростова та Петербурга, за останніми даними,  перебувають 13 постраждалих пожежників.

Нагадаємо, у ніч на 18 серпня українські захисники завдали удару по комбінату «Кавказ» у Ростовській області РФ. Наші воїни здійснили атаку на комбінат «Кавказ». За даними Генштабу, там зберігалися нафта та нафтопродукти, які постачалися також і для потреб окупаційної армії. Також безпілотники атакували Ростовську область, унаслідок чого зафіксовано влучання в нафтобазу. Про це пишуть місцеві пабліки та губернатор області Василь Голубєв. 

Вчора, 21 серпня, пізно ввечері стався черговий вибух цистерни з паливом, що спричинило ще більший спалах вогню. Місцеві жителі повідомляють, що заграву від пожежі було видно навіть у сусідньому місті Сальськ, що розташоване за десятки кілометрів.

Читайте також: Четверта доба пожежі на нафтобазі в Ростовській області: з'явилися нові супутникові фото

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: