Росія та Білорусь готуються ввести війська в Казахстан

Росія та Білорусь готуються ввести війська в Казахстан
Токаєв просить про допомогу Путіна та Лукашенка
фото: Алмас Кайсаров

Касим-Жомарт Токаєв звернувся до Організації договору про колективну безпеку щодо прибуття силовиків з Білорусі та РФ до Казахстану

На тлі протестів, що тривають у Казахстані, в країну будуть введені іноземні війська. За словами Касим-Жомарта Токаєва, він планує домовитися про прибуття силовиків з Білорусії та РФ до Казахстану.

«Покладаючись на договір про колективну безпеку, я сьогодні звернувся до глав держав ОДКБ надати допомогу Казахстану у подоланні цієї терористичної загрози. Насправді це вже не загроза, це підрив цілісності держави і найголовніше – це напад на наших громадян, які просять мене, як Главу держави, терміново надати їм допомогу», – заявив Токаєв.

В організацію входять шість держав – Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія та Таджикистан.

Статут організації допускає врегулювання внутрішніх заворушень, робиться це саме через рішення суверенної держави.

Офіційної заяви з цього приводу на сайті Організації колективного договору про безпеку поки не опубліковано.

Сьогодні президент країни Касим-Жомарт Токаєв звернувся до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) з проханням сприяти Казахстану в подоланні «терористичної загрози».

Також президент Росії Володимир Путін провів телефонні розмови з казахстанським та білоруським колегами Касим-Жомартом Токаєвим та Олександром Лукашенком, під час яких сторони обговорили ситуацію в республіці.

Увечері 5 січня в Алмати розпочалася антитерористична операція для придушення масових акцій протесту.

Нагадаємо, сьогодні президент Казахстану оголосив надзвичайний стан по всій країні.

Сьогодні уряд Казахстану пішов у відставку, але протестувальникам цього мало.

5 січня у великих містах Казахстану почала активна фаза протестів. Тисячі казахів штурмували резиденцію президента в Алмати, а у столиці оголосили надзвичайний стан. Згодом протестувальники все ж захопили резиденцію президента Казахстану в Алмати.

За кілька годин до цього мітингувальники в Алмати прорвали кордон силовиків та штурмували мерію.

Як раніше повідомлялося, у бік охопленого акціями протестів Казахстану вилетів літак спеціального льотного загону (СЛО) «Росія». Він вилетів із московського аеропорту Внуково. Йдеться про борт Ту-214, який імовірно прямує до Нур-Султану, столиці Казахстану. Літак уже перетнув кордон. Також стало відомо, що у казахському місті Алмати приземлився російський військовий літак Іл-76.

Згодом казахські силовики почали стріляти по демонстрантах, є жертви – ЗМІ. Крім того, Алмати перетворилися на пекло: у місті пожежі, вибухи й стрілянина (відео).

Удень протестувальники захопили аеропорт Алмати.

Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Казахстану. Тим, хто вже перебуває на території країни, радять не брати участь у протестах.

Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: