Варшава призупиняє імпорт сільгосппродукції з України. Київ відреагував

Варшава призупиняє імпорт сільгосппродукції з України. Київ відреагував
Міністерство аграрної політики та продовольства України заявило, що «шкодує» через рішення Варшави тимчасово обмежити експорт сільгосппродукції з України
фото з відкритих джерел

Під заборону ввозу потрапили 18 найменувань сільгосптоварів

Уряд Польщі ухвалив тимчасову заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Відповідну постанову підписав у суботу, 15 квітня, міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда.

«Відповідно до директивного рішення Ради міністрів, я щойно підписав Постанову про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України», –  написав польський урядовець у соцмережі Twitter.

Згідно з ухваленим рішенням, під заборону ввозу потрапили 18 найменувань сільгосптоварів, зокрема молоко, яйця, городина, м'ясо, продукти бджільництва та інші товари.

У Києві шкодують через рішення Варшави й сподіваються на компроміси

Тим часом, міністерство аграрної політики та продовольства України заявило, що «шкодує» через рішення Варшави тимчасово обмежити експорт сільгосппродукції з України в/та через територію Польщі.

«Мінагрополітики завжди виступало й виступає за відкриту, конструктивну і взаємовигідну співпрацю відповідно до Угод про асоціацію та вільну торгівлю між Україною та ЄС. Рішення польської сторони протирічать нашим домовленостям», –  йдеться в заяві відомства.

Також в українському відомстві наголошують, що «завжди з розумінням» ставились до ситуацій в польському агросекторі й намагалися реагувати відповідним чином, зокрема, уклавши минулого тижня угоду з польською стороною про транзит окремих видів зернових і олійних культур.

«Ми розуміємо, що у польських фермерів склалась складна ситуація, проте наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України», – йдеться в заяві.

Згодом, цього дня міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський розповів в етері телемарафону «Єдині новини», що на переговорах про експорт української сільгосппродукції, що заплановані на 17 квітня, Україна і Польща розглянуть раніше досягнуті домовленості, зокрема щодо проходження деяких видів сільгосппродукції через територію Польщі виключно транзитом. 

«Ми сподіваємося на конструктив у переговорах у понеділок. Сподіваємося домогтися згоди з урахуванням тих тісних, близьких і сильних стосунків, які у нас (України та Польщі - Ред.) склалися останнім часом», – сказав український міністр.

Нагадаємо, Польща призупинила експорт українського збіжжя принаймні до липня. Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський в етері TVP Info.

Окрім цього, Міністерство сільського господарства Словаччини розпорядилось заборонити обробку імпортованого з України зерна, а також продаж продукції з українських зернових на внутрішньому ринку.

Також, в Угорщині продовжують блокувати експорт українського зерна. Так, експерти Національного управління безпеки харчового ланцюга (Nébih), що працює спільно із Міністерством сільського господарства Угорщини, знищили 29 т української кукурудзи, в якій, нібито, виявили забруднення. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Максим Білявський
Експорт електроенергії допоможе ліквідувати дефіцит коштів в 20 млрд грн на енергоринку – «Центр Разумкова»
Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло: Зеленський підписав закон
Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло: Зеленський підписав закон
Британська гармата L119 із 155-ти мм. калібром
Залужний показав роботу британських гармат L119 на полі бою (відео)
Кому дозволено проходити військову службу за місцем проживання: відповідь адвоката (відео)
Кому дозволено проходити військову службу за місцем проживання: відповідь адвоката (відео)
Вартість квадратних метрів у столиці наразі у середньому на 20% нижча, ніж до війни
Житло у Києві стало доступнішим: як змінилися ціни на нерухомість
Московська церква відмовляється звільняти будівлі Києво-Печерської лаври
Недопуск комісії Мінкульту в Лавру: столична поліція відкрила справу
У злитих документах є плани щодо контрнаступу України
Україна змінила воєнні плани після витоку документів Пентагону – CNN
До 1 травня українці повині оплатити заборгованність за компослугами, щоб розраховувати на отримання субсидій
Українцям відмовлять у призначенні субсидії. Названо причини та як цього уникнути
РФ проводить кампанія русифікації в Україні
Кремлівська кампанія русифікації обертається проти РФ – ISW
Дата публікації новини: