Чи треба бронювати за гроші працівників ФОП? Голова економічного комітету Ради дав пояснення

Чи треба бронювати за гроші працівників ФОП? Голова економічного комітету Ради дав пояснення
За словами Дмитра Наталухи, через відсутність бронювання тільки, наприклад, в одному ІТ українська економіка втрачає мільярди
фото: Генштаб ЗСУ

Щоб отримати броню від мобілізації, ФОПи мають відповідати додатковим вимогам

ФОПи є важливою складовою бізнес-процесів, тому не бронювати їх було б помилкою. Таку думку висловив народний депутат Дмитро Наталуха.

За словами посадовця, через відсутність бронювання тільки, наприклад, в одному ІТ українська економіка втрачає мільярди – через зриви контрактів та перестороги іноземців в укладанні нових саме з українцями.

«Тому у двох із трьох моделей ми заклали цю опцію (бронювання працівників ФОП). Утім, для них є додаткові вимоги по термінах реєстрації та обороту, щоб відсіяти «фейкові» ФОПи», – пояснив Наталуха.

Якщо ж ідеться не про самозайнятих ФОПів, то збір сплачує бізнес.

«Умовно, на підприємстві є 50 людей, але саме Андрій, Михайло та Микола – критичні для того, щоб компанія працювала далі.

Бо Андрій – головний інженер, Михайло конструктор, а Микола керує станком, на якому потрібно було вчитися за кордоном рік. Власник цього бізнесу сам заплатить за них збір, бо без цих людей у нього не буде жодної роботи. Або буде, але через пів року, під час якого він навчатиме нових робітників, а підприємство, тим часом, залізе в борги.

І немає різниці яку Андрій, Михайло і Микола отримують зарплатню, бо важливою є лише їх значущість для підприємства, їх функціональна цінність, їх «критичність», – зазначив нардеп.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт 11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», у якому закладена концепція економічного бронювання.

До слова, економічне бронювання від мобілізації точно буде реалізована в Україні. Про це повідомив голова комітету Ради Олександр Завітневич в інтерв’ю BBC. Журналісти запитали думку Завітневича щодо економічного бронювання, на що він відповів: «Тут суспільство розкололося. Щоб ми не ділили на бідних і багатих, вибачте. Але все одно якийсь баланс ми будемо шукати, тому що, ще раз повторюсь, фронту без тилу не буває, і тилу без фронту не буде. Без нашої економіки, без податків не буде, за що фінансувати фронт».

Також Кабінет Міністрів 5 червня затвердив постанову, яка вносить зміни в порядок бронювання військовозобов’язаних працівників. Документ оприлюднений на урядовому порталі. Тепер підлягають бронюванню до 100 % працівників підприємств оборонно-промислового комплексу (ОПК) та енергетики. Крім того, для критичних підприємств збільшили строк бронювання від 6 місяців до 12 місяців і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: