Генсек ООН: ситуація в Афганістані погіршується

Генсек ООН: ситуація в Афганістані погіршується
Генсек ООН Антоніу Гуттеріш зазначив, що ситуація в Афганістані погіршується
Фото з відкритих джерел

Міжнародне співтовариство має послати «Талібану» сигнал про неприпустимість силового захоплення влади, зазначив Антоніу Гутерріш

Ситуація в Афганістані погіршується, і таліби повинні негайно припинити наступ та перейти до переговорів. З такою заявою виступив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на брифінгу.

«Ситуація в Афганістані виходить з-під контролю. Тільки за останній місяць більше тисячі осіб були вбиті або поранені в результаті нападів на мирне населення», - сказав він.

Гутерріш додав, що в країні переповнені лікарні, починає відчуватися нестача їжі та медикаментів, знищуються мости , дороги, школи і лікарні.

У зв'язку із цим генсек закликав «Талібан» припинити бої в Афганістані і приступити до переговорів. На думку Гутерріша, тільки досягнуті самими афганцями домовленості приведуть до стійкого миру в країні, проте ООН готова надати їм допомогу в цьому.

Водночас глава організації заявив, що міжнародне співтовариство має послати руху «Талібан« сигнал про неприпустимість силового захоплення влади, який може призвести «тільки до затяжної громадянської війни або повної ізоляції Афганістану».

Нагадаємо, що Україна вивела військових з Афганістану, де вони брали участь у місії НАТО «Рішуча підтримка». Також останні 20 військових із контингенту, що раніше налічував понад 1100 осіб, вивела Німеччина.

Після початку виведення американських військ рух «Талібан» перейшов у масштабний наступ по всій території країни.

Напередодні МЗС закликало українців негайно залишити Афганістан через наступ талібів.

12 серпня «Талібан» заявив про захоплення Кандагару – другого найбільшого міста Афганістану.

Того ж дня «Талібан» після Кандагару захопив третє за величиною місто Афганістану. Це столиця 11-ої провінції країни, що перейшла під контроль талібів за останні дні.

До слова, як заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, Афганістан стане «державою-вигнанкою», якщо «Талібан» насильно візьме під свій контроль країну і не поважатиме права свого народу.

За повідомленням ООН, у травні та червні 2021 року було вбито або поранено майже 2400 мирних жителів Афганістану, що є найбільшим показником за ці два місяці з моменту початку обліку у 2009 році.

Внаслідок авіаударів американських бомбардувальників B-52 на півночі Афганістану загинули понад 200 бойовиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: