Російський опозиціонер Яшин заявив, що відмовився від обміну між РФ та Заходом

Російський опозиціонер Яшин заявив, що відмовився від обміну між РФ та Заходом
Яшин заявив, що написав письмову заяву про відмову від обміну
фото: скріншот

Яшин вважає обмін незаконним видворенням з Росії проти його волі

Російський політик і опозиціонер Ілля Яшин, якого звільнили з колонії внаслідок обміну ув’язненими між РФ та Заходом, написав письмову заяву про відмову на обмін. Про це він заявив на пресконференції в редакції видання Deutsche Welle у Бонні.

Ілля Яшин заявив, що з першого дня за ґратами просив не включати його до жодних обмінних списків.

«Я сприймав своє ув’язнення за своє право жити в цій країні, право займатися політикою в цій країні. Це була моя боротьба. За кілька днів до обміну мені запропонували підписати прохання про помилування. Я відмовився», – сказав він.

Також Яшин додав, що буквально за день до обміну написав письмову заяву на ім'я начальника СІЗО.

«Конституція Росії забороняє висилку з Росії російських громадян без їхньої згоди. І я не давав згоди на висилку за межі Росії. Те, що зі мною сталося, я не розглядаю як обмін. Я розглядаю це як незаконне видворення з Росії проти моєї волі. Скажу як є: найбільше мені зараз хочеться повернутися. Перше бажання було негайно поїхати до аеропорту, взяти квиток та повернутися до Росії», – заявив опозиціонер.

Водночас він додав, що якщо повернеться, то «підставить інших політичних вʼязнів, і обміни можуть припинитися».

Політик зазначив, що зараз не має жодного чинного посвідчення особи, в'їхав до Німеччини за простроченим паспортом і його «ідентифікували по інтернету». Політв’язням також не видали довідки про звільнення.

«Жодного документа про звільнення ні в кого з нас немає. Це до законності того, що з нами відбувається», – сказав Яшин.

Зазначимо, у грудні 2022 року Іллю Яшина засудили до восьми з половиною років колонії загального режиму за розповідь про те, як окупанти вбивали жителів Бучі. 

Нагадаємо, 30 липня стало відомо, що російського політика та опозиціонера Іллю Яшина вивезли з колонії № 3 у Смоленській області, де він перебував після вироку у справі про «розповсюдження фейків про російську армію з мотивів політичної ненависті».

1 серпня пройшов масштабний обмін ув'язненими між Росією, США та Німеччиною. РФ у рамках угоди передала країнам Заходу 16 осіб, серед яких був Ілля Яшин.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: