Третій урожай? Кліматологиня закликала аграріїв готуватися до можливостей, які відкриває глобальне потепління

Третій урожай? Кліматологиня закликала аграріїв готуватися до можливостей, які відкриває глобальне потепління
На заході України вже зараз вирощують мигдаль та фундук і з часом це може поширитися на всю країну, вважає кліматологиня
фото з відкритих джерел

Віра Балабух: «Потепління відкриває вікно можливостей: можна вирощувати третій урожай та висаджувати субтропічні культури»

Аграрії в Україні отримають можливість мати третій урожай та вирощувати екзотичні культури через вплив глобального потепління на сільське господарство. Про це в інтервʼю «Главкому» розповіла кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух.

Як відомо, українські аграрії наразі висівають ярові та озимі культури: ярові – навесні, озимі – восени. За словами Балабух, озимі зараз дуже швидко дозрівають, у деяких регіонах – на місяць раніше, ніж зазвичай. На її думку, саме після їх збирання можна було б засівати третій урожай.

«Дехто з фермерів вже так і робить, висаджуючи гречку. Якщо її посадити в червні, після збору перших озимих, то на жовтень вона поспіє, оскільки вересень фактично став ще одним літнім місяцем», – пояснила експертка.

Балабух зауважила, що клімат стає все більш теплим, і до кінця століття температура, приміром, у Харкові – може бути такою, як зараз у Криму. На заході України вже зараз вирощують мигдаль та фундук і з часом це може поширитися на всю країну, вважає кліматологиня.

«На умовній Тернопільщині можна буде вирощувати субтропічні культури. Але все ж є одна велика проблема – у нас все ще залишається високою кількість вторгнень холодного повітря навесні. Згадайте минулий рік: у березні цвіли дерева, а у квітні вдарили заморозки. Такі коливання температур можуть принести значні збитки», – підкреслила кандидатка географічних наук.

Водночас селекціонери вже працюють над цим питанням. Так, вже є сорти, які виживають в українських умовах. Балабух навела приклад, що у київському ботанічному саду вже більше 30 років вирощують хурму, і вона «прекрасно себе почуває».

Раніше Балабух розповіла, що глобальне потепління дедалі сильніше впливає на сільське господарство в Україні, ставлячи під загрозу вирощування традиційних овочів. Зокрема, картопля, капуста та огірки стають особливо вразливими через зміну кліматичних умов. 

Нагадаємо, що в Україні може вирости у ціні один з основних овочів у раціоні – картопля. Про це повідомив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Експерт зазначив, що в квітні 2025 року переважна більшість картоплі на поличках буде імпортною.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: