Бразилія запрошує Путіна. Український посол оцінив ймовірність візиту та арешту диктатора

Бразилія запрошує Путіна. Український посол оцінив ймовірність візиту та арешту диктатора
Андрій Мельник вважає, що шанси прибуття Володимира Путіна у Ріо-де-Жанейро мінімальні
фото: архів Андрія Мельника

Андрій Мельник: «Є передчуття, що Путін навряд чи приїде до Бразилії»

Російський диктатор Володимир Путін, якщо прибуде на саміт G-20 у Ріо-де-Жанейро, запланований на 18-19 листопада 2024 року, то ризикує бути арештованим. Про це розповів посол України в Бразилії Андрій Мельник в інтерв'ю «Главкому».

«Мені шкода, що керівництво Бразилії неодноразово висловлювало бажання бачити Путіна під час саміту G-20 у Ріо-де-Жанейро. Розстилати червону доріжку воєнному злочинцю – це нам не дуже то вкладається у голові. Водночас у мене є передчуття, що він навряд чи ризикне сюди приїхати. Бо при всіх нюансах Бразилія – дійсно демократична правова держава. Судова гілка влади тут дуже потужна», – зауважив дипломат.

Мельник зізнався, що він з колегами у посольстві детально аналізував, який може бути сценарій, якщо Путін все ж таки приїде у Бразилію. За його словами, не можна виключати такі політичні домовленості як були в Монголії. 

«Рішення про можливе затримання чи будь-які інші процесуальні дії ухвалюються суддею нижчої інстанції. Іншими словами, це може бути, швидше за все, звичайний суд у Ріо. Звісно, якщо матимуть місце попередні політичні домовленості, як це було у монгольському кейсі, то тут нічого не можна виключати», – розповів дипломат.

Андрій Мельник зазначив, що російський диктатор може приїхати у Бразилію максимум на день:

«У такому сценарії наші колеги дипломати та юристи схиляються до думки, що навіть якщо будуть запущені всі формальні юридичні кроки, він теоретично зможе прибути  сюди (до Бразилії) і так само вільно виїхати, не відчувши наслідків рішення Міжнародного кримінального суду. Утім, які репутаційні збитки таке рішення матиме для бразильської сторони – це вже питання риторичне».

Дипломат ще раз наголосив, що вважає шанси прибуття Володимира Путіна у Ріо-де-Жанейро мінімальними.

«Очевидно, що буде запущено судовий механізм. Інше питання, чи відчує його силу на собі сам Путін. Боюся, що навряд чи, бо йому просто «не встигнуть» вручити жодні процесуальні документи чи тим більше затримати», – додав Мельник.

Нагадаємо, Монголія не виконала ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт російського диктатора Володимира Путіна під час його візиту. Попри те, що ця країна визнає юрисдикцію МКС. Також МЗС України заявило, що це удар по міжнародній системі кримінального права, і працюватиме над наслідками для Улан-Батора.

До слова, посол України в Бразилії Андрій Мельник в інтервʼю «Главкому» прокоментував чутки про те, що нібито його кандидатуру керівництво держави розглядає на посаду посла України при ООН. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

За інформацією тих, хто проходив фільтрацію, за літній період померло 13 осіб, як правило – це люди похилого віку
Росія посилила заходи з фільтрації українців в аеропорту «Шереметьєво»
Кримська платформа – ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини
Саміт Кримської платформи: головні тези та заяви світових лідерів
У Києві відкрився пам'ятник українському кінорежисеру Олександру Довженку (фото)
У Києві відкрився пам'ятник українському кінорежисеру Олександру Довженку (фото)
Росіяни, ймовірно, стратили мечем українського полоненого
Ймовірна страта мечем українського полоненого: прокуратура розпочала розслідування
За словами консула Генерального консульства України в Барселоні, важливо, щоб у цей час українське слово звучало різними мовами на всіх континентах
Україна вперше візьме участь у Міжнародному книжковому ярмарку в Іспанії
«Укрзалізниця» подала до уряду план «гармонізації» тарифів на перевезення
Система вантажних тарифів залізниці має бути реформована на основі європейського досвіду – Каленков
Bloomberg зазначає, Путін завжди був готовий порушувати перемир'я та угоди і відступати, коли бачив у цьому стратегічну вигоду
Що дасть Україні перемир’я з Росією: Bloomberg спрогнозував наслідки
Старовинну книгу «Церковний збірник», датовану 1906 роком видавництва, переміщував на територію України 35-річний житель Рахівщини
Рідкісний церковний рукопис виявили митники на кордоні з Румунією (фото)
Блінкен сказав, що що президент Байден відданий успіху України
Адміністрація Байдена вивчає план перемоги України. Блінкен повідомив деталі
Дата публікації новини: